ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости04/01/2018

СЛИЈЕДИ "МИНИ-ЛЕДЕНО ДОБА" ОД 2030. ГОДИНЕ!

 

ЛОНДОН, 4. ЈАНУАРА /СРНА/ - За 12 година, на Земљи ће почети ново "мини-ледено доба", које ће накратко прекинути глобално загријавање, тврде британски и руски научници.

 


Истраживање које су заједно спровели британски и руски универзитети показује да би до 2030. могло доћи до "мини-леденог доба".

Tемпература ће знатно опасти, а залеђене ријеке и снијег постаће чешћа појава.

Научници су користили математички модел Сунца и посматрањем промјена у електромагнетној активности израчунали како ће се то одразити на температуру Земље.

Они вјерују да ће Сунчеви електромагнетни таласи почети да слабе 2021, те да ће то трајати 33 године.

Професор математике на Универзитету Нортамбрија Валентина Жаркова свој рад заснива на претходним истраживањима обављеним у Москви.

Иако се математичка предвиђања не могу узети као потпуно сигуран доказ, Жаркова наводи "97 одсто поузданости" свог модела, који је у складу са некадашњим леденим добима, укључујући и раздобље Мандеровог минимума од 1645. до 1715. године, када су се Лондонци први пут клизали по ријеци Tемзи.

Овога пута Земља се суочава са све јачим трендом загријавања који би могао утицати и на ново "мини-ледено доба".

"Надам се да ће овај ефекат дати човјечанству 30 година да ријеши проблем загађења", наводи Жаркова, а преноси британски лист "Мирор".