ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости05/01/2018

КИНЕЗИ ШАЉУ СОНДУ НА ТАМНУ СТРАНУ!

 

ПЕКИНГ, 5. ЈАНУАРА /СРНА/ - Кина ће послати посебну сонду на тамну страну Мјесеца и узгајати биљке на неистраженом подручју названом Басен јужни пол - Ејткен, наводе научни портали.

 


Нова свемирска мисија "Чанге четири" биће лансирана у јуну, ракетом "Дуги марш четири Ц", која ће понијети 425 килограма тежак релејни сателит и поставити га у орбиту 60.000 километара иза Мјесеца.

Другим лансирањем, након тога, биће послат ровер на даљу страну Мјесеца који ће релејни сателит наводити да безбједно слети.

Биће то прво спуштање на тамну страну Мјесеца, у неистражено подручје названо Басен јужни пол - Ејткен, огромни басен на јужној полулопти који се простире од Мјесечевог јужног пола до кратера Ејткен.

Кинези ће послати ровер који ће садржавати "прибор за повртарство", који би требало да припреми пут за људску станицу проучавањем начина на који биљке расту на Мјесечевој површини.

Уз биљке, ровер ће понијети и инсекте, наводи лист "Дејли мејл".

"Кинези пробијају све досадашње границе оваквом технички изазовном мисијом", оцјењује Брајан Херви, аналитичар за истраживања свемира.