ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана11/01/2018

УПЛАТА ДОПРИНОСА ЗА ОСИГУРАНИКЕ КОЈИ ИСПУЊАВАЈУ УСЛОВЕ ЗА ПЕНЗИЈУ

 

БАЊАЛУКА, 11. ЈАНУАРА /СРНА/ - Влада Републике Српске донијела је Рјешење o oдобравању уплата доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за осигуранике у бившим државним предузећима, акционарским друштвима у већинском власништву Републике и земљорадничким задругама, који са стажом осигурања, за који ће бити уплаћен допринос, испуњавају услове за остваривање права на старосну пензију до 31. децембра ове године.

 

Уплата доприноса ће се извршити из средстава за социјално збрињавање радника, након усаглашавања износа између Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ и Комисије за социјално збрињавање радника.

Влада је задужила Фонд ПИО да за уплатиоце доприноса, правне сљедбенике, односно осигуранике, уколико нема уплатиоца доприноса, објави јавни позив за кориштење наведених средстава, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Законом о пензијском и инвалидском осигурању прописано је да послодавац може уплатити допринос за пензијско и инвалидско осигурање за радника за одређени период уназад, ако радник са том уплатом навршава стаж осигурања за испуњавање услова за остваривање права на пензију.

Законом је прописано да уплату доприноса, у складу са претходним ставом, одобрава Фонд ПИО рјешењем, а може је извршити правни сљедбеник послодавца или сам радник.

Влада Републике Српске донијела је на данашњој сједници Одлуку о давању сагласности на План и програм рада Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске за 2018. годину.