ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 14/01/2018

РАДНИЦИ НАЦИОНАЛНОГ ПАРКА "СУТЈЕСКА" УСПЈЕЛИ ДА САНИРАЈУ КЛИЗИШТЕ

 

БАЊАЛУКА, 14. ЈАНУАРА /СРНА/ - Радници Националног парка "Сутјеска" успјели су да санирају велико клизиште и кварове на примарном водоводу "Скакавац" са којег се водом снабдијевају објекти парка, али и више од стотину домаћинстава из Мјесне заједнице Попов Мост, изјавила је Срни министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић.

 

Голићева је појаснила да је ријеч о водоводу изграђеном 1976. године, а огромно клизиште, са 10.000 метара кубних камена и земље, угрозило је извориште и покидало 100 метара цјевовода.

"Извориште `Сакавац` налази се на врло неприступачном терену, а клизиште је угрозило и шумски пут. Радници Националног парка `Сутјеска` морали су да изграде и 1.100 метара новог пута да би уопште дошли до изворишта. Вриједност радова је 100.000 КМ и у потпуности су финансирани средствима Националног парка", прецизирала је Голићева.

Она је да истакла да Национални парк, осим основне дјелатности, а то је очување природних богатстава и природних добара, има и обавезу и да помаже локалном становништву.

"Помоћ за 300 становника, углавном повратника, у Мјесну заједницу Попов Мост је изузетно значајна. Спријечена је већа хаварија, а становници нису остали без воде у најтежим зимским мјесецима", нагласила је Голићева.

Голићева је додала да ће новоизграђени пут до изворишта Скакавац служити и Националном парку "Сутјеска" у активностима на очувању природе, спречавању криволова и туристичким обиласцима.

Директор Националног парка "Сутјеска" Дејан Павловић рекао је да су страховали и од већих хаварија јер је због ниске температуре протеклих дана постојала бојазан да ће пући цијеви и у домаћинствима, што би изазвало знатно већу материјалну штету.

Павловић је истакао да су радници Националног парка "Сутјеска" радили 11 дана без прекида да би успјели пробити трасу пута, а потом и оспособити цјевовод, те додао да је финансијску помоћ обећала и општина Фоча.