ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/01/2018

ЗАБИЉЕЖЕНИ РЕКОРДНИ ПРИХОДИ И ОТКРИВЕНА НАЈВЕЋА ПОШИЉКА ДРОГЕ

 

САРАЈЕВО, 12. ЈАНУАРА /СРНА/ - Директор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Миро Џакула изјавио је да је Управа у прошлој години забиљежила рекордне приходе од успостављања ове институције.

 

"Укупно смо прикупили седам милијарди и 44 милиона КМ, што је више за 406 милиона КМ или 6,11 одсто у односу на исти период 2016. године", рекао је Џакула.

Он је напоменуо да је Управа забиљежила раст по основи свих врста индиректних пореза.

"Највећи дио прихода прикупљен је по основи ПДВ-а, те су ти приходи порасли за 7,5 одсто у односу на 2016. годину, а пораст прикупљених прихода забиљежен је и по основи пореза, царине и путарине", навео је Џакула за "Вечерњи лист", издање за БиХ.

У прошлој години, додао је он, одузето је разне робе која се покушала продати на "црном тржишту" БиХ у вриједности од око 15 милиона КМ.

"Када је ријеч о активностима на терену, посебно бих истакао запљену хероина који су открили службеници Групе за спречавање кријумчарења и прекршаја, када је у Зеници откривен покушај кријумчарења чак 82 килограма хериона тржишне вриједности од 12 милиона КМ", рекао је директор УИО.

Он је најавио да ће Управа од почетка ове године поступно прећи на електронско комуницирање са пореским обвезницима.

"Пријава за ПДВ и порезе ускоро ће ићи искључиво електронским путем. Кориштењем тих услуга сви порески обвезници ће моћи на једноставнији и ефикаснији начин да користе права и извршавају обавезе по основи индиректних пореза", појаснио је Џакула.