ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет12/01/2018

ДОГОВОР О ЈАЧАЊУ ЕВРОЗОНЕ СА ФРАНЦУСКОМ

 

БЕРЛИН, 12. ЈАНУАРА /СРНА/ - Конзервативци њемачког канцелара Ангеле Меркел и Социјалдемократска странка постигли су договор да блиско сарађују са Француском у јачању еврозоне, наводи се у радном документу који је Ројтерс добио на увид.

 

Странке су се обавезале да ће посветити "посебна буџетска средства" економској стабилизацији зоне која користи евро и да ће подржати "социјалну усклађеност" и структурне реформе.

У документу на 28 страница, који је усаглашен током ноћашњих разговора, наводи се да би ово могла да буде основа будућег "инвестиционог буџета" еврозоне.

"У блиском партнерству са Француском, желимо да на одржив начин ојачамо и реформишемо еврозону како би евро могао боље да поднесе глобалне кризе", објавиле су Хришћанско-демократска унија и Социјалдемократска странка.

У погледу политике према мигрантима, договорено је да се број људи који могу да се придруже својим породицама које сада живе као избјеглице у Њемачкој ограничи на 1.000 мјесечно.

Документ, који је подложан промјенама, прецизира да ће Њемачка пропорционално смањити број избјеглица које прима из Грчке и Италије према добровољном пакту на нивоу ЕУ.

Овај оквирни договор отвара пут покретању формалних разговора о коалицији двије њемачке странке које су добиле највише гласова на парламентарним изборима.