ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/01/2018

РЕГИСТРАЦИЈА НЕКРЕТНИНА ШАНСА ДА СЕ СРЕДИ СТАЊЕ У ЗЕМЉИШНИМ КЊИГАМА

 

БЕОГРАД, 12. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да је пројекат регистрацијe некретнина у Федерацији БиХ /ФБиХ/ прилика да Срби и остали грађани регулишу несређено стање у земљишним књигама које су настале за вријеме Аустроугарске или уопште не постоје јер су уништене током Другог свјетског рата.

 

Линта наводи да је рок за пријаву права на некретнине у ФБиХ истекао у 56 катастарских општина, али да грађани могу и послије истека рока од најдуже годину дана од дана објаве огласа да пријаве своја права на некретнине.

Ако грађани не пријаве своја права на некретнине најдуже годину дана од дана објаве огласа за одређену катастарску општину, наводи Линта, земљишно-књижна канцеларија надлежног општинског суда по службеној дужности прибaвиће потребне доказе и уписaће грађане као власнике у нову земљишну књигу.

"Ако не постоје потребни докази, зeмљишно-књижна канцеларија ће преписати стање које је затечено у старој земљишној књизи ако она постоји. Дакле, грађани могу и послије истека рока од најдуже годину дана од дана објаве огласа да пријаве своја права на некретнине", појаснио је Линта.

Он истиче да је разлика у томе што је током трајања пројекта поступак уписа у нову земљишну књигу бесплатан, а након истека рока плаћају се трошкови судске таксе и оглашавања.

Према Закону о стварним правима ФБиХ, странцем се не сматра лице које је рођено у БиХ, a живи у другој држави, нити се странцем сматрају његови потомци, синови, кћери, унуци.

"То практично значи да лица рођена у БиХ и њихови насљедници који живе у Србији или било гдје у свијету могу да пријаве своја права на некретнине без обзира што немају држављанство нити личну карту БиХ", објаснио је Линта.

Он је додао да се исправе са оставинских расправa као што су рјешења о наслеђивању и друга које су завршене судским одлукама у Србији или било гдје у свијету могу користити као законите за пријаву права на некретнине пред општинским судовима у ФБиХ.

Дио избјеглих и расељених лица посједује потврде Високог комесаријата УН за избјеглице - УНХЦР, којима им је потврђено да посједују имовину у ФБиХ.

Према члану 64 Закона о земљишним књигама, ове потврде се могу употријебити као доказ у поступку пријаве права на некретнине.