ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/01/2018

ЗБОГ КРШЕЊА ПРАВА МИЛОВАН КАРАКАШ СТУПИО У ШТРАЈК ГЛАЂУ

 

БАЊАЛУКА, 12. ЈАНУАРА /СРНА/ - Милован Каракаш из Дервенте кога је Кантонални суд у Бихаћу осудио на двије и по године затвора због ратног злочина над цивилима у Санском Мосту 1992. године ступио је данас у штрајк глађу у бањалучком парку "Младен Стојановић", захтијевајући да му буде омогућено право на истину и обнову судског поступка.

 

Каракаш је рекао Срни да тражи да му се омогуће права која му припадају као оптуженом, а која предвиђају да му буде уручена пресуда Врховног суда Федерације БиХ /ФБиХ/ и омогућена жалба по тој пресуди.

"Тражим да ми се омогући право да буду саслушани моји свједоци, као и право на истину коју суд не прихвата, јер је према суду акција `Коридор` била у мају 1992. године, а не у јуну и јулу 1992. године када се заиста и догодила", истакао је Каракаш.

Он каже да није добио пресуду Врховног суда ФБиХ и да га предсједник Основног суда у Дервенти Зијад Грбић "противно закону гура у затвор", кршећи његова основна људска права.

"Хаг није ништа што су себи за право дали Бошњаци. Зар ово није освета Бошњака над српским борцима и инвалидима?", упитао је Каракаш.

Предсједник Основног суда Дервента Зијад Грбић рекао је раније Срни да су од Кантоналног суда Бихаћ добили наређење да буде извршена затворска казна од двије и по године над осуђеним Милованом Каракашом због кривичног дјела ратни злочин против цивилног становништва преузетог из Кривичног закона СФРЈ.

Грбић каже да им је Кантонални суд Бихаћ приложио правоснажну пресуду са клаузулом правоснажности од 19. маја 2017. године, те пресуду Врховног суда ФБиХ од 30. новембра 2017. године којом је потврђена пресуда суда у Бихаћу.

Кантонални суд у Бихаћу осудио је Каракаша 19. маја 2017. године на двије године и шест мјесеци затвора, стављајући му на терет извршење кривичног дјела ратни злочина над цивилима.

Каракаш је осуђен да је са још тројицом Срба наводно физички злостављао Зикрију Бахтића који је при том задобио многобројне повреде због којих није могао да хода, нити да говори.