ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 12/01/2018

ЈОВИЧИЋ: ЗА СКОРО ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ЗАПОСЛЕН САМО ЈЕДАН ЧЛАН

 

Слијепи и слабовиди остварују право на штап и наочаре, али би ту помоћ требало увести и за лица са оштрином вида до 0,05, јер је и њима неопходан штап да би се могла снаћи или упозорити друге да човјек у близини не види, наводи предсједник Међуопштинског савеза слијепих и слабовидих лица Љиљана Јовичић.

 

Разговарала: Зорица СИМЕУНОВИЋ

БИЈЕЉИНА, 12. ЈАНУАРА /СРНА/ - Међуопштински савез слијепих и слабовидих лица Бијељина, Угљевик и Лопаре за скоро три деценије успио је да запосли само једну особу, али ће у наредном периоду овом послу интензивније приступити, најављује предсједник Савеза Љиљана Јовичић.

Тренутно, овај савез броји 96 лица са тежим или лакшим облицима инвалидности у ове три општине.

"У Бијељини сада имамо редовну траншу подијељену у шест мјесеци - своје просторије које нам Град плаћа. Транша је 2.500 КМ годишње, чиме покривамо трошкове", каже Јовичићева и напомиње да су Угљевик и Лопаре занемарили слијепе и слабовиде суграђане.

Она наводи да у Угљевику транша за десет регистрованих слијепих и слабовидих лица изостаје већ мјесецима, као и у Лопарама, гдје их је регистровано четворо, која нису примила помоћ уназад годину и више.

Јовичићева прошлу годину оцјењује као "прилично добру", у којој је, заједно са бијељинском Коалицијом организација особа са инвалидитетом "Колоси", реализовано неколико пројеката.

"Током године, редовно смо добијали прехрамбено-хигијенске пакете, имамо бесплатне годишње карте од `Семберија транспорта` за кретање по граду, а за потребе даљег путовања плаћамо карте, најчешће до 50 одсто", истиче она.

У градској библиотеци у Бијељини слијепа и слабовида лица имају свој кутак, чланске карте и могућност кориштења Аудио-Брај интернет клуба и читаонице.

"Све ово је велика ствар за нас, јер је ријеч о веома угроженим лицима која не могу да зараде, а примају помоћ за туђу његу од 165 КМ, за прву категорију, односно 83 КМ - за другу категорију. Неки од њих су корисници инвалидских пензија", напомиње Јовичићева.

Она наглашава да у Бијељини слијепа и слабовида лица редовно примају новац, али да се у Угљевику и Лопарама, када је ријеч о његи и помоћи, никад не зна када ће бити исплате.

Савез је успио да, заједно са "Колосима" обезбиједи звучну сигнализацију на семафорима код Основне школе "Свети Сава", а од ове године ће настојати да добију финансије за постављање звучне сигнализације у центру града.

"Све јавне установе које имају степениште, према нашој иницијативи, требало би да на ивици буду префарбане у жуто. Тај посао није скуп, не тражи велике инвестиције, али је неопходан не само за слабовиде, него и за старије људе", наводи Љиљана Јовичић.

Она напомиње да је у плану и лифт са сензорима за слијепе у Дому здравља Бијељина.

Јовичићева подсјећа да слијепи и слабовиди остварују право на штап и наочаре.

"Ми апелујемо да се та помоћ уведе и за слабовида лица са оштрином вида до 0,05, јер је и њима неопходан штап да би се могли снаћи или упозорити друге да нешто није у реду - да човјек у близини не види...", истиче Јовичићева.

Она је навела да би ова помагала требало да буду бесплатна, али да се и у њиховој набавци учествује са 20 одсто од укупне цијене.

Савез интензивно ради на помоћи члановима, посебно када је ријеч о социјалним давањима, али и на већем запошљавању.

"Било би добро да се и граница од 35 година за набавку компјутера помјери, јер је сада тако одређено законима", каже Јовичићева за Срну.