ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/01/2018

ГОЛИЋ: ОДОБРЕЊЕ ЗА САНАЦИЈУ ТРАЖИТИ ОД РЕСОРНОГ МИНИСТАРСТВА СРБИЈЕ

 

БАЊАЛУКА, 12. ЈАНУАРА /СРНА/ - Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске тражиће, у складу са досадашњом праксом када је ријеч о међудржавним објектима, сагласност надлежног министарства Србије да спроводи административни поступак на издавању одобрења за санацију моста који повезује Зворник и Мали Зворник у Србији, рекла је ресорни министар Српске Сребренка Голић.

 

Голићева је, након састанка у Бањалуци са градоначелником Зворника Зораном Стевановићем, рекла да је ријеч о санацији веома захтјевног објекта, моста чија је дужина око 150, а ширина 7,20 метара, те распон 208 метара.

Голићева је подсјетила да на овом мосту није било значајнијих радова након његове обнове 1946. године и да је, с обзиром на значај који има, неопходно извршити темељну санацију и омогућити несметано и безбједно кориштење овог инфраструктурног објекта, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић очекује да ће поступци за добијање грађевинске дозволе бити завршени током марта како би се благовремено спровео тендер за избор извођача и већ у мају започела санација.

Он је подсјетио да је, према споразуму о финансирању пројекта донаторским средствима, крајњи рок за употребу одобрених средстава 31. децембар ове године.

Пројекат санације моста Краља Александара Првог Карађорђевића биће финансиран у оквиру реализације инфраструктурних пројеката у јединицама локалне самоуправе из донаторских средстава Владе Србије. За овај пројекат одобрено је 600.000 евра, наводи се у саопштењу.

Мост је изграђен 1929. године, био је срушен у Другом свјетском рату, а обновљен је 1946. године. Мост је под заштитом као историјски споменик.

Састанку су присуствовали и представници Министарства саобраћаја и веза Републике Српске.

Симболично, данашњи састанак одржан је на исти дан када је прије тачно 88 година краљ Александар Први Карађорђевић свечано отворио мост који је назван његовим именом, додаје се у саопштењу.