ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/01/2018

БАНДЕ ИЗ БиХ ХАРАЈУ ЕВРОПСКОМ УНИЈОМ

 

САРАЈЕВО, 12. ЈАНУАРА /СРНА/ - Банде и припадници организованих криминалних група из БиХ харају Европском унијом, упозорила је Европска комисија.

 

"Организоване криминалне групе из БиХ укључене су у пљачке станова и приватних кућа, насилне провале и тешке преваре, као и трговину бијелим робљем. Они се истичу и у пословима наркошверца", наводи се у извјештају, који ће разматрати и Европски парламент.

У документу се упозорава и да је БиХ дестинација за возила украдена на подручју ЕУ, пише "Дневни аваз".

"Остаци великих количина оружја по стоковима у БиХ представљају ризик јер се могу користити за шверц убојитих материја", наводи се у извјештају.

Европска комисија наглашава важност сарадње власти БиХ и европских институција, посебно Европола. "Морају се убрзати активности на рјешавању проблема трговине бијелим робљем", истакнуто је у извјештају.

Ова тематика разматрана је у контексту стања безвизног режима који ЕУ има с земљама западног Балкана и источног сусједства, попут Украјине, али се он у извјештају не доводи у питање када је ријеч о БиХ, али се наглашава потреба да се процес контроле улазака и излазака из БиХ мора побољшавати.

У извјештају су много лошије прошле Албанија која је проблематична због шверца миграната и дроге, Молдавија због прања новца и корупције, као и Украјина.