ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/01/2018

РУДАРИ ЗАМРЗЛИ ШТРАЈК ГЛАЂУ

 

ЗЕНИЦА, 12. ЈАНУАРА /СРНА/ - Рудари Рудника мрког угља /РМУ/ Зеница који су добили средства за увезивање стажа од Владе Федерације БиХ /ФБиХ/ замрзнули су штрајк глађу до 22. јануара, тек након што је Управа рудника вечерас обећала рјешавање проблема пензионисања и за преосталих 118 рудара.

 

Иако је Влада ФБиХ данас одобрила средства за уплату свих доприноса за 44 рудара, који су ступили у штрајк, они су били спремни да га наставе у знак солидарности према колегама чији је проблем требало да ријеши Управа рудника.

"Након што је Влада ФБиХ за 44 пензионера дала увјерење о уплати доприноса наредне седмице, Управа друштва је дошла с информацијом да ће и они имати новац за преостали дио рудара наредне седмице", рекао је за "Кликс" предсједник Синдиката рудара РМУ Нијаз Вардо.

Он је додао да не зна које ће мјере рудари предузети уколико до 22. јануара не буду испуњена обећања и реализоване активности које су данас најављене.

Зенички рудари у штрајк глађу ступили су јуче, а федерална Влада на телефонској сједници обезбиједила је више од 2,5 милиона КМ за доприносе 44 рудара у РМУ Зеница.

Tоком дводневног штрајка зеничких рудара данас у поподневним часовима интервенисала је и Хитна помоћ, јер је двојици рудара позлило.