ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија22/01/2018

ИНВЕСТИЦИЈЕ НА НИСКОМ НИВОУ, ТРГОВИНА ИДЕ ПРЕКО ХРВАТСКЕ И СЛОВЕНИЈЕ

 

САРАЈЕВО, 22. ЈАНУАРА /СРНА/ - Шеф Дипломатског представништва Белгије у БиХ Вилијам Аселборн истакао је да су инвестиције његове земље у БиХ на ниском нивоу, те да трговина одвија преко Хрватске и Словеније.

 

У разговору са директором Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ /Фипа/ Горданом Милинићем, Аселборн је рекао да белгијски инвеститори не знају много о Балкану, укључујући БиХ, због недостатка промотивних активности на пољу промоције овог региона.

Милинић је упознао Аселборна о раду Агенције са инвеститорима и то од регистрације фирме до окончања инвестиције, проналажењу инвеститора, њиховом повезивању с власницима пројеката, те пружању подршке.

Он се осврнуо на рекордан раст страних инвестиција током девет мјесеци 2017. године од 60,6 одсто, те истакао да је регистровани износ инвестиција 630,8 милиона КМ, саопштено је из Фипе.

С обзиром на чињеницу да се у Белгији мало зна о БиХ, на састанку је договорено да се путем министарстава иностраних послова БиХ и Белгије, као и регионалних привредних комора и удружења послодаваца Белгије, уложе заједнички напори како би се организовао инвестициони форум, на којем би се белгијским инвеститорима представиле могућности за улагање БиХ.

Договорено је да се Дипломатско представништво Белгије у БиХ ангажује и на медијском промовисању БиХ на основу кампање "Инвест ин БиХ", док ће Фипа анимирати све надлежне институције БиХ да уложе додатни напори за промоцију БиХ у Белгији током ове године.