ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија13/01/2018

ПОСЈЕТА ТУРИСТА ВЕЋА ЗА ПЕТ ОДСТО

 

БИЈЕЉИНА, 13. ЈАНУАРА /СРНА/ - Бијељина у туризму биљежи раст долазака и ноћења гостију од 5,1 одсто са 30.000 туриста који су у прошлој години остварили 57.000 ноћења, рекао је Срни референт за маркетинг Туристичке организације Бијељине Миливоје Ера.

 

Оно чиме туристички радници нису задовољни је дужина задржавања туриста у граду која је испод два дана, што је испод републичког просјека од 2,5 дана.

"То указује на развијен транзитни туризам и недостатак садржаја за дужи боравак туриста", оцјењује Ера.

Он каже да у дужини боравка туриста у Републици Српској са остварених седам до 10 дана предњаче туристички центри Бања Врућица у Теслићу, Олимпијски центар Јахорина, Бања Кулаши и градови Требиње и Вишерад.

Ера истиче да је за Бијељину охрабрујуће повећање броја страних туриста од 19 одсто у прошлој години, чему су допринијеле традиционалне културне и спортске манифестације у граду које привлаче велики број посјетилаца, као и бројна дијаспора.

Према његовим ријечима, лимитирајући фактор за развој туризма у Семберији је мали број смјештајних капацитета са 830 лежаја, иако се у Етно селу "Станишићи" у Бијељини налазе два хотела са пет звјездица, од пет оваквих хотела у Републици Српској који гостима нуде врхунске услове смјештаја.

"Важно је истаћи и појачан рад тржишне и пореске инспекције током прошле године на сузбијању сиве економије и издавања стана на дан, што је резултирало значајним повећањем евиденције туриста и остварених ноћења", рекао је Ера.

Он каже да се у Бијељини по принципу "стан на дан" издаје до 150 лежајева и да је то проблем са којим се суочавају и други градови, попут Бањалуке, гдје се процјењује да има око 2.000 лежајева који се издају на овај начин.

У структури страних туриста који су посјетили Бијељину 2017. године је 45 одсто гостију из Србије, а међу бројнијим су туристи из Словеније, Хрватске, Њемачке и Швајцарске.

Ера каже да је најпосјећенија туристичка дестинација у граду Етно село "Станишићи" , гдје борави изнад 70 одсто страних туриста који дођу у Бијељину, јер нуди смјештај у два хотела са пет звјездица, а од прошле године и услуге Спа центра.