ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет13/01/2018

ВАШИНГТОН ЋЕ ПОВЛАЧЕЊЕМ ИЗ СПОРАЗУМА НАПРАВИТИ ОЗБИЉНУ ГРЕШКУ

 

МОСКВА, 13. ЈАНУАРА /СРНА/ - Русија је данас саопштила да би Вашингтон повлачењем из Споразума са Ираном могао да начини озбиљну грешку, те да ће Москва напорно радити да тај договор одржи у животу.

 

Замјеник министра спољних послова Сергеј Рјабков критиковао је коментаре америчког предсједника Доналда Трампа који је јуче изјавио да САД за сада неће уводити санкције Ирану, али да ће се касније током године повући из споразума уколико не буду промијењени услови договора.

"Постепено долазимо до закључка да је Америка донијела одлуку или је врло близу њеног доношења да се повуче из Споразума са Ираном. То би могла бити једна од највећих политичких грешака Вашингтона", сматра Рјабков.

Према споразуму постигнутом 2015. године са Русијом, САД, Кином, Француском, Британијом, Њемачком и ЕУ, Иран се сагласио да ће ограничити свој нуклеарни програм у замјену за укидање низа међународних санкција.

Трамп је јуче изнио ултиматум да се "исправе катастрофални припусти у договору, или ће се САД повући".

Трамп тврди да је његов претходник на функцији Барак Обама превише попустио Ирану слабљењем санкција, а да при том није приморао Исламску Републику да оконча свој програм балистичких пројектила и пружање подршке милитантним групацијама.