ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/01/2018

УРУЧЕНИ НОВОГОДИШЊИ ПАКЕTИЋИ УЧЕСНИЦИМА У СЕЛУ УГЉАРЕ

 

КОСОВО ПОЉЕ, 13. ЈАНУАРА /СРНА/ - Ученицима Основне школе у српском селу Угљаре код Косова Поља данас су подијељени новогодишњи пакетићи које су обезбиједили њихови вршњаци из Републике Српске.

 

Пакетиће за 134 ученика од првог до осмог разреда уручо је предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов.

"Ово је поклон из срца. Ово је потврда да нисте сами и да ваши вршњаци из Српске знају за вас, ваш залог и жртву по свеукупни опстанак српства на светој косметској земљи", рекао је Арлов.

Директор Основне школе "Угљаре" Горан Јовић захвалио је свим ђацима и њиховим родитељима из Српске јер су се сјетили да у Угљару надомак Косова поља живе српска дјеца.

"Ово су једини пакетићи које су моји ђаци добили на поклон и баш зато смо у срце ганути", рекао је Јовић, те напоменуо да су ученици ове школе препуштени себи и својој судбини.

Број ученика у Угљару, које је до прије рата било истурено одјељење Основне школе "Вук Караџић" из Косова Поља, преполовљен је током посљедњих десетак година.

"Број ученика годишње опада у просеку за 12 до 15, што нам даје забрињавајуће податке да ће и ова српска школа, попут три матичне школе у Косову Пољу, бити угашена за највише десет година", рекао је Јовић.

Владимир Здравковић каже да је огорчен што Срби у Косову Пољу плаћају цијену заборава и препуштености сопственој судбини.

"За нас нико не зна изузев кад треба да се одрже избори неко до нас долази. Све је то просипање из шупљег у празно и баш зато што за нас нико не зна. Поклони из Српске и нама и нашим малишанима значе много, а то много се речима не да описати", каже Здравковић, који је захвалио свим грађанима Републике Српске.

У Косову Пољу, урбаном дијелу, до 1999. године живјело је око 10.000 Срба са близу 2.500 ђака.

Здравковић каже да је у овом граду данас остало двадесетак Срба са свега петоро дјеце која живе у потпуној изолацији, којима највише недостаје жива ријеч, подршка да истрају у одлуци да опстану на своме.

Уручењем новогодишњих пакетића ученицима у Угљару, Кормињану код Косовске Каменице и Врбовцу код Косовске Витине завршава се акција подјеле 1.200 пакетића које су обезбиједили учеици школа из Републике Српске.

Арлов је јуче Удружењу родитеља дјеце са посебним потребама "Подржи ме" из Косовске Митровице уручио чек од 36.000 евра прикупљених током акције која је у организацији бањалучког Одбора трајала од 1. октобра до 31. децембра.