ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости13/01/2018

ВУК У ФЛАНДРИЈИ НАКОН ВИШЕ ОД СТОТИНУ ГОДИНА

 

БРИСЕЛ, 13. ЈАНУАРА /СРНА/ - У региону Фландрије, на сјеверу Белгије, примијећен је вук, први пут након више од стотину година, саопштила је данас организација за заштиту човјекове околине "Лендшап".

 

"Белгија је била једина држава у континенталној Европи коју вук није посјетио од како су животиње поново почеле да колонизују континент", наводи се у саопштењу.

Од почетка 20. вијека прекомјерни лов, индустријализација и ширење урбаног подручја довели су до нестанка вука из већине држава западне Европе.

Од Бернске Конвенције 1979. године вук је прешао од државног непријатеља број један до заштићене врсте као "основни елемент природног европског насљеђа".

Према ријечима стручњака за грабљивце Фарида Бенхамуа, у појединим земљама, попут Румуније и Пољске, гдје је увијек било вукова, људи су се прилагодили нападима на овце и сматрали су то инцидентом, попут пада стада у провалију.

Међутим, у новим зонама колонизације вука, као што је Француска и неколико региона Италије и Шпаније, тензије су у порасту и пољопривредници су посебно незадовољни појавом ове врсте предатора.

Вук који је примјећен почетком јануара у Фландрији помоћу електронске огрлице за праћење дошао је из сусједне Њемачке.

Иста животиња примјећена је крајем децембра у Холандији.

"У протеклих неколико дана вук је био недалеко од града Берингена и војне базе у Леополдсбурга. Животиња је за десет дана прешла 500 километара", наводи "Лендшап".