ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика23/01/2018

СА ДОДИКОМ У АПРИЛУ У ПОСЈЕТИ СРПСКОМ ДИЈЕЛУ ХЕРЦЕГОВИНЕ

 

БЕОГРАД, 23. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да ће са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком договорити да у априлу, за када је најављена његова посјета Мостару, заједно посјете српски дио Херцеговине и да види како Србија може да помогне том крају.

 

"Договорићу са предсједником Додиком да заједно посетимо српски дио Херцеговине, шта он одреди, Требиње, Гацко, Билећу, Невесиње. Мислим да Србија гради вртић у Требињу. То је оно што ми можемо да помогнемо. Не можемо да помогнемо у оружју, али можемо школама, вртићима, универзитетима", рекао је Вучић синоћ за Телевизију "Хепи".

Он је рекао и да је његово мишљење да је неко снажан колико зна, те да стога Србија подржава рад "Андрићевог института" у Вишеграду и, како је нагласио, нема никакав проблем са тим.

"Помагаћемо Републику Српску у складу са Дејтонским мировним споразумом, у складу са нашим обавезама, у складу са тим колико можемо, а, као што видите, можемо. Људи у Републици Српској су захвални за то", истакао је Вучић.

На констатацију да постоје стални покушаји дестабилизације Српске, Вучић је навео да не сумња да ће таквих покушаја бити, али да је увјерен да то никоме неће успјети.

"Надам се да ће сви у Републици Српској да се уједине, да то разумеју. Да се политички противници уједине и да разумеју да је Република Српска најважнија, просто верујем у то", рекао је Вучић.

Он је подсјетио да је прошле године од Београда тражено да приведе предсједника Српске Милорада Додика "због, не знам неке виле".

"Био је званичан захтев за привођење председника Републике Српске прије годину дана. Замислите да Србија приводи председника Републике Српске. Јесте ли ви нормални? Шта хоћете, да правимо границу онакву каква је некада раније прављена? Да не пуштамо наш народ да уђе у Србију, да не дамо нашем народу који хоће да иде у Српску и у БиХ да пређе границу? Тако нешто се никада неће догодити", поручио је Вучић.

Када је ријеч о критикама најаве доношења декларације о интересима српског народа, Вучић је нагласио да нико од оних који су тако реаговали није имао појма ни шта ће у декларацији да пише, да нико није написао ни слово, а сви у региону и у Србији су већ писали "каква је то катастрофа"

"Писали су да је то позив на `велику Србију`, а појма немају", рекао је Вучић.

Он је рекао и да је "страшан злочин" то што Срби желе да кажу да би вољели да пишу ћириличним писмом и да би вољели да користе свој језик.

На најаву водитеља емисије "Ћирилица" да је предсједник Српске Милорад Додик његов наредни гост, Вучић је рекао да Додик можда сврати и код њега и да је предсједник Српске, као и сав српски народ, добродошао у свој Београд и своју Србију.