ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет13/01/2018

ТЕХЕРАН НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ БИЛО КАКВУ ИЗМЈЕНУ ДОГОВОРА

 

ТЕХЕРАН, 13. ЈАНУАРА /СРНА/ - Иран је данас одбацио било какву измјену свог нуклеарног споразума са свјетским силама након што је амерички предсједник Доналд Трамп захтијевао увођење нових регулатива како би се договор одржао.

 

"Иран неће прихватити било какве измјене споразума, било то сада или у будућности. Нећемо дозволити да било каква друга питања буду повезана са споразумом", наводи се у саопштењу иранског Министарства спољних послова.

Аналитичари истичу да Иран има подршку свих партнера у споразуму сем Америке. Русија је нешто раније упозорила Вашингтон да би евентуално повлачење из споразума било велика грешка.

Замјеник министра спољних послова Сергеј Рјабков критиковао је коментаре америчког предсједника Доналда Трампа који је јуче изјавио да САД за сада неће уводити санкције Ирану, али да ће се касније током године повући из споразума уколико не буду промијењени услови договора.

Кина је, такође данас поручила да ће наставити да игра конструктивну улогу у одржавању и спровођењу нуклеарног договора са Ираном.

Према споразуму постигнутом 2015. године са Русијом, САД, Кином, Француском, Британијом, Њемачком и ЕУ, Иран се сагласио да ће ограничити свој нуклеарни програм у замјену за укидање низа међународних санкција.

Трамп је јуче изнио ултиматум да се "исправе катастрофални припусти у договору, или ће се САД повући".

Трамп тврди да је његов претходник на функцији Барак Обама превише попустио Ирану слабљењем санкција, а да при том није приморао Исламску Републику да оконча свој програм балистичких пројектила и пружање подршке милитантним групацијама.