ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво23/01/2018

СУТРА ОТВАРАЊЕ ЦЕНТРАЛНЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ У БАЊАЛУЦИ

 

БАЊАЛУКА, 23. ЈАНУАРА /СРНА/ - У Бањалуци ће сутра бити отворена централна канцеларија Удружења жена жртава рата Републике Српске за чији је реновирање и опремање средства издвојило Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

 

Предсједник овог удружења Божица Живковић Рајилић рекла је Срни да је Град Бањалука додијелио канцеларију на кориштење Удружењу под посебним условима.

Она је навела да ће канцеларију, која се налази у бањалучком насељу Борик, у 14.00 часова отворити министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић са којим ће потом разговарати о Нацрту закона о жртвама ратне тортуре.

Рајилићева каже да је овај нацрт закона, на чијој изради је Удружење заједнички радило са ресорним министарством, упућен у скупштинску процедуру и да би требало да буде разматран на наредној сједници Народне скупштине Републике Српске 6. фебруара.

"Добијањем статуса Удружења од јавног интереса, доношењем Нацрта закона о жртвама ратне тортуре и отварањем централне канцеларије Удружења коначно смо заокружили једну цијелину - да су жене жртве рата признате и да имају своје мјесто у друштву", истакла је Рајилићева.

Она оцјењује да је тиме коначно скинута неправда над женама жртвама рата које 25 година нису биле признате у друштву, нити су имале икаква права и статус.