ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика23/01/2018

ЈУКИЋ: ПАРЛАМЕНТ ИМА ПРАВО ДА ТРАЖИ ОЦЈЕНУ РЕЗУЛТАТА РАДА

 

САРАЈЕВО, 23. ЈАНУАРА /СРНА/ - Потпредсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Ружица Јукић сматра да Парламентарна скупштина БиХ има право да тражи од Савјета оцјену резултата рада судија и тужилаца, али не може наређивати какав ће бити њихов извјештај јер то није у надлежности парламента.

 

"Парламент не усваја наш извјештај. Он треба да га прими к знању. Ми смо трећи стуб власти и он нам не може наређивати. Може нам сугеристати, али не може креирати наш извјештај јер то је наша надлежност", рекла је Јукићева новинарима у паузи сједнице ВСТС-а.

Говорећи о допису Представничког дома парламентну БиХ у вези са закључцима за достављање података о оцјенама резултата рада судија и тужилаца за 2015. и 2016. годину, она је навела да поједини судови немају законску могућност да се оцјењују, те да су неки привилеговани, а неки не.

"Ми упорно тражимо од парламента да измјене неколико законских одредаба да се сви оцјењују. Сматрам да парламент треба да промијени многе законе, те да нам спаси буџет за службене одбране", нагласила је Јукићева.

Према њеним ријечима, актуелним законом о ВСТС-у не може се контролисати рад тужилаштава у смислу предмета који се завршавају.

Она је додала да има осјећај да се донесеним законима штите само људи које чине криминал, а да оштећених "нема нигдје".

Говорећи о оцјенама рада судија и тужилаца, Јукићева је навела да сви предсједници судова и главни тужиоци имају веће оцјене од судија и тужилаца.

"То значи да нисмо урадили критеријуме за њихову оцијену која их касније препоручује у њиховом напредовању. Најмању оцјену имају људи који су најоптерећенији, док имате предсједнике судова који немају норме, а неки уопше не раде по предмету. Према мом мишљењу, то излази из оквира правосуђа и то се мора промијенити", сматра она.

Чланови ВСТС на данашњој сједници примили су к знању Информацију о нацрту измјена и допуна државне стратегије за рад на предметима ратних злочина.

Према овом нацрту, Суд БиХ ће и даље бити надлежан за све предмете ратних злочина, с тим да ће они бити подијељени на двије групе - теже и лакше.

Тежи предмети остају у Тужилаштву и Суду БиХ, док за лакше Суд БиХ може донијети одлуку да се спусте на ниво ентитета и Брчко дистрикта.