ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 27/01/2018

НОВА ГОДИНА - НОВИ ПРОЈЕКТИ И ИЗАЗОВИ

 

Дванаести Међународни филмски фестивал "Ист Сарајево филм фестивал - Први кадар" припрема врло квалитетан, занимљив и интригантан програм са значајним домаћим и свјетским филмским остварењима, најављује режисер Витомир Митрић

 

Разговарао: Огњен БЕГОВИЋ

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 27. ЈАНУАРА /СРНА/ - Режисер Витомир Митрић најављује да ће ове године, када се обиљежава 25 година рада у култури и доприноса развоју културе и умјетности у Источном Сарајеву, бити уприличени бројни програми.

Митрић је оснивач "Форум театра", Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест", Међународног филмског фестивала "Први кадар" и Међународног фестивала поезије.

За март Митрић најављује реализацију Филмског кампуса арт документарца "Свијет филма", који ће реализовати Продукција "Први кадар" са тимом стручњака из филмске области под руководством Александре Митрић Штифанић, филмског и телевизијског продуцента, уз подршку Министарства цивилних послова БиХ.

Планирано је да пројекат буде реализован у сарадњи са општином Зворник, чиме се жели скренути пажња на неопходност децентрализације културе, нарочито филмске умјетности.

У плану је и одржавање 19. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут феста" од 14. до 18. маја у Источном Сарајеву, под мотом "Поетика луткарског израза".

Дванаести Међународни филмски фестивал "Ист Сарајево филм фестивал - Први кадар" припрема врло квалитетан, занимљив и интригантан програм са значајним домаћим и свјетским филмским остварењима.

Планирано је да Фестивал отвори играни филм "Чарапе краља Петра", у којем краља Петра Првог Карађорђевића тумачи Лазар Ристовски, који је и продуцент филма.

"Ово остварење ће обиљежити 2018. годину доноси нам не само значајну историјску причу, него и један од највећих филмских подухвата наше кинематографије", наглашава Митрић за Срну.

У сусрет фестивалу поезије, "Форум театар" ће издати и аудио-издање књиге најбољих дјечијих радова конкурса 15. и 16. фестивала.

"Годину ћемо завршити фестивалом поезије који ће, по седамнаести пут, отворити странице поезије за дјецу са конкурсом за најбоље дјечије и пјесме младих пјесника", најављује Митрић.

Планиране су и активности на реализацији представа "Театра потлачених", које ће се радити у пројекту Омладинске политике и Џендер центра Републике Српске.

"Тешка су времена за финансирање умјетности и културе", упозорава Митрић и напомиње да је потребно да сви, са институцијама на челу, граде културну политику, у чијој основи је важно дефинисати и систем финансирања и вредновања умјетности и културе.

Митрић подсјећа да је први импулс културног развоја града Источног /тада Српског/ Сарајева дат покретањем Дјечијег позоришта 1993. године, када је окупио младе умјетнике, обликујући тако не само њихове, већ и животе становника, који су и у тим тешким временима могли да се ослоне на културу и у њој пронађу уточиште.

"Званичним оснивањем `Форум театра`, почиње и институционални културни развој, као и оснивање културних манифестација од међународног значаја, као што су `Лут фест`, Фестивал поезије за дјецу и младе и Продукција `Први кадар`", наводи Митрић за Срну.

Он истиче да су овакве манифестације у Источном Сарајеву уједно и утемељивачи културе и умјетности града, те заузимају доминантну улогу, коју препознају и подржавају домаћи и свјетски умјетници.