ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво26/01/2018

НАЈБОЉИМ ПРОСВЈЕТНИМ РАДНИЦИМА УРУЧЕНЕ СВЕТОСАВСКЕ ПОВЕЉЕ

 

ПРИЈЕДОР, 26. ЈАНУАРА /СРНА/ - Најуспјешнијим просвјетним радницима града Приједора у школској 2016/17. години додијељене су "Светосавске повеље" на традиционалној Светосавској академији која је вечерас одржана у приједорском Позоришту.

 

Највиша признања за резултате постигнуте у разредној и предметној настави и средњем образовању ове године добили су Бранка Гајић из Основне школе /ОШ/ "Бранко Ћопић", Срђан Дејановић из ОШ "Петар Кочић", Вељко Јањетовић из Гимназије "Свети Сава", те васпитачица Дјечијег вртића "Радост" Рада Косић.

"Ово ми је огромно признање за 38 година колико радим у вртићу са дјецом, јер сам доживјела да ме моје радне колеге једногласно предложе за овако високо признање", рекла је Косићева.

"Светосавске повеље" и новчане награде добитницима је уручио градоначелник Миленко Ђаковић који је честитајући крсну славу свима који славе Савиндан просвјетним радницима поручио да дјецу одгајају у најбољем, могућем духу - духу светосавља.

"Ово је прилика да се још једном присјетимо Светог Саве, нашег великог просветитеља и препородитеља и нашим просвјетним радницима и ђацима желим да буду духовни, да буду умни, да вриједно раде и да достигну ниво на који би Свети Сава био поносан, као што смо ми поносни на њега", рекао је новинарима Ђаковић.

Пригодну бесједу о лику и дјелу великог српског просветитеља одржао је професор Филолошког факултета у Бањалуци Ранко Поповић, који је истакао да је Светосавска академија прилика да се још једном присјетимо смисла ове велике светковине.

Он је у свој бесједи говорио о најобимнијем дјелу Светог Саве под називом "Законоправило" - дјело које преко стотину година међу Србма није издавано и није читано.

"Препуштам савјести слушалаца да се и они мало подсјете шта би значило остати на светосавском путу и шта суштински значи бити светосавац, а значи прије свега бити упознат са дјелом тог великог светитеља и просветитеља кога, нажалост, помало затурамо у заборав", рекао је Поповић.

Он је додао да је смисао оваквих светковина да се преиспитамо како то данас светитељ и први просветитељ долази међу нас и да ли смо га уопште достојни.

У умјетничком дијелу програма изведен је музичко-сценски рецитал "Јеси ли се уморио свече", сачињен од пјесама Слободана Павићевића, Милице Бакрач, Бране Црнчевића, Љубице Милетић, Милана Косовића, Алексе Шантића, Десанке Максимовић, владике Николаја Велимировића и Раше Перића.

У програму су учествовали Хор "Вила" Приједор и Србски православни појци, те глумци Биљана Ђуровић и Александар Лазић.

Светосавске свечаности настављају се сутра светосавским балом, који ће бити одржан у хотелу "Приједор" у организацији Кола српских сестара.

Традиција светосавских духовних и свјетовних свечаности у Приједору, с прекидима, датира од 1891. године.