ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 09/02/2018

МАЈСТОР ПЛЕМЕНИТИХ ВЈЕШТИНА

 

Иако је особа са озбиљним тјелесним хендикепом, због којег се креће уз помоћ инвалидских колица, захваљујући огромној вољи и раду, Родољуб Станишић је успио да докаже и себи и другима да ниједан хендикеп није непремостив.

 

Приредио: Горан ПЕРИЋ

ВЛАСЕНИЦА, 9. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Спортска породица општине Власеница добиће ускоро још једног члана - клуб аикидо самоодбране, који, као секција, у овом граду постоји већ другу годину.

Секцијом руководи мајстор ове борилачке вјештине Родољуб Станишић, који је прве кораке у аикиду научио у бањалучком "Српском соколу", гдје је напорно тренирао шест година код тренера Мирољуба Јовичића, стекао мајсторско звање, а потом одлучио да знање пренесе и на своје суграђане.

Секција тренутно окупља више од 30 активних чланова који вјежбају три пута седмично у просторијама Културног центра Власеница, истиче Станишић за Срну.

"У овом спорту стратегија рада је таква да се у самом почетку формира секција, па услиједи пробни период док се не формира `костур` екипе и изаберу стандардне поставе у свим узрастима, а потом слиједи оснивање клуба.

Вјерујем да ћемо већ у току фебруара покренути иницијативу, одржати оснивачку скупштину и регистровати клуб", наводи Станишић.

Родољуб Станишић има своју животну стратегију.

Иако је особа са озбиљним тјелесним хендикепом, због којег се креће уз помоћ инвалидских колица, захваљујући огромној вољи и раду, Родољуб је успио да докаже и себи и другима да ниједан хендикеп није непремостив.

Био је дуго активан у невладином сектору, тренирао неколико година кошарку у колицима у Кошаркашком клубу Бијељина, глумио у локалном аматерском позоришту, а као глумац-статиста опробао се и на филму "Свети Георгије убива аждаху".

Кошарку је напустио када је упознао дражи борилачких спортова и одлучио да се озбиљније посвети аикиду.

"Кад ме питају - која је најбоља борилачка вјештина, ја им кажем да нема најбоље, јер су све најбоље. Зато што су племените.

Мајстор аикида, покојни Љубо Врачаревић, имао је најбољи одговор на питање шта је аикидо, рекавши да је то вјештина да слаби постану јаки, а јаки постану племенити", објашњава Родољуб.

Полазници Станишићеве аикидо секције у Власеници до сада су имали два полагања за борилачке појасеве нижег ранга, те прошли прве такмичарске испите, од којих Родољуб истиче наступ у бањалучкој дворани "Обилићево", гдје су његови пулени побрали пет медаља.

Родољуб већ 18 година са братом Драгољубом, који има исти тјелесни хендикеп, ради на општинском паркингу, гдје наплаћују паркирање и тако зарађују за живот.

Осим спорта, заљубљен је и у музику, свира бубњеве, а недавно је од пријатеља добио и електричну гитару, адаптирану управо за њега.