ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет12/02/2018

ПЕНИ ЛОРЕНС ИЗ "ОКСФАМА" ПОДНИЈЕЛА ОСТАВКУ

 

ЛОНДОН, 12. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Британска хуманитарна организација "Оксфам" саопштила је данас да је замјеник извршног директора Пени Лоренс поднијела оставку, преузимајући одговорност због "неадекватног реаговања" организације у вези са непрописним понашањем радника који су плаћали услуге проститутки на Хаитију у вријеме земљотреса 2010. године.

 

"У протеклих неколико дана постали смо свјесни да су се појавиле забринутости у вези са понашањем особља у Чаду, као и на Хаитију, и да ми нисмо реаговали адекватно", рекла је Лоренсова, пренио је Ројтерс.

Она је рекла да су се оптужбе, које се односе и на понашање директора мисије и чланова његовог тима у Чаду, појавиле прије него је он пребачен на Хаити, рекла је она.

У међувремену, Хаити је затражио од "Оксфама" да идентификује своје раднике који су плаћали услуге проститутки након земљотреса 2010. године, ради њиховог процесуирања.

Хаити, такође, разматра предузимање правних мјера против саме организације.

Бочит Едмонд, амбасадор Хаитија у Британији, рекао је за лист "Гардијан" да је његова земља "шокирана и ужаснута" начином на који је "Оксфам" дозволио тим радницима да напусте земљу, а да није поднијета пријава властима Хаитија.

"Није добро то што је управа организације знала за та кривична дјела и што је дозволила тим људима да напусте земљу, а да не обавијесте власти", рекао је он.

Он је рекао да је могуће да се овдје ради о ланцу педофилије. "То је кривично дјело, проституција је забрањена и вјерујемо да се ради о малољетној дјеци", рекао је он.

Хаити је позвао "Оскфам" и Владу Британије да идентификује умијешана лица како би она могли бити процесуирана у "међународном систему".

Директор "Оксфама" Марк Голдринг рекао је да ова организација није хтјела да пријави своје раднике полицији Хаитија због страха за животе умијешаних жена.

Едмонд је ово образложење описао као "погрешно и увредљиво".