ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана12/02/2018

ПАУЗА РАДИ ПРИПРЕМЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ЦИЈЕНИ АУТО-ПУТА

 

БАЊАЛУКА, 12. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић дао је вечерас паузу од двадесет минута на захтјев потредсједника Владе Српске Антона Касиповића да би Влада могла да припреми тражену информацију о цијени ауто-пута Бањалука-Добој.

 

Касиповић је, прије захтјева за паузу, навео да током досадашњих дискусија у Народној скупштини о приједлогу одлуке за додатно задужење Српске према Европској инвестиционој банци /ЕИБ/ од 47 милона евра по пројекту изградње ауто-пута Бањалука-Добој нико није оспорио потребу изградње те саобраћајнице.

Питање коначне цијене овог ауто-пута поставио је посланик ПДП-а Бранислав Бореновић.

Он је упитао како то да се у допису Владе Српске Министарству финансија и трезора БиХ тражи измјена укупне цијене пројекта на већи износ, односно на 600 милиона евра?.

"Желим да неко из Владе Српске потврди да ли је такав допис аутентичан и да ли ће тај пројекат коштати 600 милиона евра? Да ли је то потврда да ће тај ауто-пут коштати скоро пола милијарде марака више него што смо раније донијели одлуку", упитао је Бореновић.

Посланик СДС-а Стево Јоксимовић рекао је током дискусије да се у предложеној одлуци о додатном задужењу не налазе елементи на основу којих би посланици могли озбиљно и одговорно донијети квалитетну одлуку, као и да су њен формат и садржај неприхватљиви.

Он каже да су разлози за додатно финансирање, према овом приједлогу одлуке, виша сила - поплаве 2014. године, изузетно неповољни климатски услови, непредвиђени физички услови на терену, као и да су ти разлози само уопштено наведени.

Посланик СНСД-а Бојан Видић рекао је да је приједлогом одлуке о додатном задужењу предвиђен завршетак дионица Прњавор-Добој и Бањалука-Прњавор, истичући да је добро да радови на тој траси буду окончани.

Видић је поставио питање да ли је Дервента прикључена на ауто-пут Бањалука- Добој?

Посланик СНСД-а Радован Вишковић рекао је да је, према информацијама које има из Јавног предузећа "Ауто-путеви Републике Српске", у тих додатних 47 милиона евра укључена и изградња петље Станари-Дервента. /наставиће се/нб/бон/вј