ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија13/02/2018

ЗА РУРАЛНА ПОДРУЧЈА ПЛАНИРАНО 1.400.000 КМ ОД РЕНТЕ НА ШУМУ

 

СОКОЛАЦ, 13. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Према програму коришћења средстава накнаде од продаје шумских дрвних сортимената општине Соколац, у овој години треба да буде распоређено укупно 1.400.000 КМ на 11 ставки за развој неразвијених дијелова ове локалне заједнице.

 

Овај програм усвојен је, између осталог, већином гласова на јучерашњој сједници Скупштине општине, у коме је уз сагласност Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске наведено да се "средства од продаје шуме користе за изградњу, реконструкцију и одржавање инфраструктуре и других објеката на руралним подручјима јединица локалне самоуправе".

У опозиционом клубу одборника СНСД-а тврде да је програм стигао пред одборнике са закашњењем, јер је буџет општине Соколац за ову годину усвојен на претходној сједници, а требало је да садржи планиране ставке из програма утрошка ренте од шуме који је усвојен јуче.

Одборник СНСД-а Раде Дангубић инсистирао је да се приступи ребалансу буџета и да се у њега уграде ставке из Програма кориштења средстава од накнаде по основу продаје шумских дрвних сортимената у 2018. години , на који је ресорно министарство дало сагласност.

"У буџету општине је износ од 1.400.000 КМ од продаје шума, расподијељен, а нема ниједне ставке која је уврштена у програму који је сада усвојила скупштинска већина", каже Дангубић.

Он подсјећа да се ова средства морају намјенски трошити за развој руралних подручја на општини из којих потичу шумски дрвни сортименти, да би становништво имало користи од природног богатства које се користи са тог подручја.

"Међутим, то овдје сада нашим буџетом није урађено. Велики је притисак становника са тих мјесних подручја на Шумско газдинство да се поправљају путеви и остало, а ми издвајамо за те намјене на овај начин у буџет општине", додао је Дангубић.

Он тврди да "Шуме Републике Српске" нису задовољне ни прошлогодишњом расподјелом накнаде од продаје шумских сортимената, када је за општину Соколац издвојено 2.000.000 КМ и да није било ништа у буџету од тих средстава.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је подсјетио да се сваке године доноси програм утрошка средстава ренте од шуме уз сагласност ресорног министарства и да ће се уколико буде одступања приступити ребалансу буџета за 2018. годину.

Он је нагласио да ће и ове године локална управа радити на реконструкцији локалних путева у сарадњи са Министарством за људска права за избјеглице БиХ, као што је рађено прошле године на двије дионице.

Према усвојеном Програму кориштења средстава накнаде од продаје шумских дрвних сортимената од планираних 1.400.000 КМ највећа ставка од 224.900 КМ предвиђена је на име "издаци за отплату неизмирених обавеза из ранијих година", 220.800 КМ за издатке за изградњу секундарне водоводне мреже на подручју мјесне заједнице Бјелосављевићи и 200.000 КМ за издатке за изградњу пројеката санбдијевање водом и канализације општине Соколац, трећа компонента.

Одборници Скупштине општине Соколац усвојили су и Извјештај о реализацији програма услуга заједничке комуналне потрошње у 2017. години према коме су утрошена средства од око 120.000 КМ и Програм услуга заједничке комуналне потрошње за ову годину за чију реализацију је планирано 20.000 КМ мање него лани.