ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/02/2018

ЗВИЗДИЋ ЗГРОЖЕН ПОРУКАМА ИЗ ЧАПЉИНЕ

 

САРАЈЕВО, 13. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједавајући Савјета министара Денис Звизидћ изразио је забринутост и згроженост због "порука мржње и етничке и вјерске дискриминације које су послали поједини острашћени грађани Чапљине током манифестације Велике машкаре" и затражио санкције за одговорне.

 

Из Савјета министара саопштено је да Звиздић сматра да морбидни приказ у Чапљини представља недопустив акт који вријеђа жртве, руши достојанство појединца и подстиче страх.

"У времену када треба да тежимо цивилизацијским вриједностима које су уграђене и у европску конвенцију о људским правима и које најјасније осуђују дискриминисање по било којој основи, овакво понашање појединаца који вријеђају достојанство других и величају пресуђене ратне злочинце, представља дрзак, нецивилизован и злокобан поступак", навео је Звиздић.

Предсједавајући Савјета министара истакао је да очекује од надлежних институција да у складу са законским процедурама предузму све потребне радње "како би се зауставиле и санкционисале овакве демонстрације идеолошке, националне и вјерске мржње".

Током Великих машкара - Карневал феста у Чапљини 11. фебруара једна од атракција био је табут /мртвачки сандук код исламских вјерника/, карикатура Жељка Комшића, застава БиХ, те нишан на којем је стајало име Жељко К.

Сандук су окруживали "партизани" са зеленим марамама, један "усташа" и "имам", што представља алузију на кандидатуру лидера ДФ-а Жељка Комшића за члана Предсједништва БиХ.

На карневалу је била и лутка која подсјећа на судију Хашког трибунала Кармела Агиуса. Карневалске лутке по обичају представљају симболе онога "лошег" и на крају фестивала оне буду запаљене.