ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет13/02/2018

ОРИН: РАЗГОВАРАМО СА РУСИЈОМ - АМЕРИКА НЕМА УТИЦАЈ

 

ЈЕРУСАЛИМ, 13. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Израелски замјеник министра спољних послова Михаел Орен тврди да је Русија једини прави саговорник Израелу у Сирији, јер су САД на том подручју "ван игре".

 

Орен је у разговору за агенцију Блумберг истакао да САД у Сирији "немају утицај".

"САД су ту да нас подрже, али тренутно немају готово никаквог утицаја на терену. Америка није ојачала своју присутност у Сирији, ван игре је", рекао је Орен.

Израел рачуна на Русију и руског предсједника Владимира Путина по питању избјегавања избијања већег рата између Сирије и Израела.

Ипак, медији подсјећају да су америчке ваздушне снаге прије неколико дана у жестоком нападу убиле и до 100 сиријских регуларних бораца.

Тачно је и да је Израел све чешће у контакту са Русијом по питању овог сукоба, а Путин и израелски премијер Бењамин Нетанјаху разговарали су непосредно након што је Сирија срушила израелски "Ф-16".

Четири кључне ескалације подгријавају сиријски рат и подижу оспаност од избијања тоталног сукоба на високи ниво, наводе аналитичари.

Прва ескалација је улазак турске војске у Адрин. Друга је рушење руског војног авиона у ваздушном простору изнад Идлиба.

Tрећа ескалација је америчко бомбардовање сиријских провладиних снага на истоку земље, а четврта рушење израелског ловца "Ф-16".