ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана13/02/2018

ПРЕДЛОЖЕНО ЗАДУЖЕЊЕ ЗА "ЖЕЉЕЗНИЦЕ" ОД 51 МИЛИОН ЕВРА

 

БАЊАЛУКА, 13. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Задужење од 51,3 милиона евра предвиђено је Приједлогом одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој за пројекат реструктурисања "Жељезница Републике Српске" /ЖРС/, која је пред посланицима парламента Српске по хитном поступку.

 

Образлажући у Народној скупштини Републике Српске приједлог ове одлуке, министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић истакао је да је циљ пројекта унапређење оперативне ефикасности и финансијске одрживости "Жељезница Републике Српске".

"Сврха власничког реструктурисања је и обезбјеђење стоодстотног власништва Републике Српске над акцијским капиталом `Жељезница`, с обзиром на то да је и у претходном периоду Српска била једини власник који је посредством субвенција помагао пословање предузећа, што се очекује у будућем периоду, а на улагања мањинских акционара се не може рачунати", рекао је Трнинић.

Према његовим ријечима, организационо реструктурисање биће спроведено смањењем броја запослених, раздвајањем послова инфраструктуре на рачуноводствено и управљачки потпуно одвојене организационе цјелине, те формирањем профитних центара од појединих организационих дијелова предузећа.

Трнинић је нагласио да је планирано да број запослених буде смањен за 1.000 радника, и то 500 до краја ове године и преосталих 500 до окончања процеса реструктурисања.

"Сврха организационог реструктурисања је постизање оптималне организационе структуре сложеног система као што су `Жељезнице`, те оптималне структуре и броја запослених. Настоји се број запослених свести на оптималан ниво, који је потребан за функционисање овог система, узимајући у обзир и модернизацију и информатизацију, којима би се смањила потреба за бројем извршилаца на одређеним радним мјестима", додао је Трнинић.

Он је додао да се смањењем броја запослених настоји постићи и оптимална структура запослених у вези са квалификацијом и старосном структуром, смањење трошкова бруто зарада и накнада зарада на годишњем нивоу, те постизање вишег нивоа продуктивности радне снаге. /наставиће се/бон/нб/мђ