ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/02/2018

СРБИ НЕ ТРЕБА НИКОГА ДА СЕ БОЈЕ

 

ВРГИНМОСТ, 13. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић поручио је Србима у Вргинмосту да жели да са поносом носе српско име и презиме, да се никога не стиде и не боје, те додао да ће веома брзо упутити позив хрватском предсједнику Колинди Грабар Китаровић да посјети Београд и Србију.

 

"Код Колинде Грабар Китаровић видио сам озбиљну вољу да се сарађује", рекао је Вучић, наводећи да очекује да ће она моћи да види шта је урађено за припаднике хрватске мањине у Србији.

Вучић, који је саслушао социјалне и животне проблеме са којима се Срби у Хрватској суочавају, додао је да се нада и очекује да ће то бити сигнал да се поправи положај Срба у Вргинмосту и свуда Хрватској и како може да им се помогне.

Вучић је рекао да не разумије нападе на Китаровићеву, која га је позвала у посјету Хрватској, те додао да је дошао у Хрватску да се направе бољи односи између Србије и Хрватске.

"Не односе у којима би неко некога понижавао или неко некога побеђивао, већ односе у којима бисмо једни друге поштовали, после којих би Срби у Хрватској могли да буду мирнији и сигурнији у своју будућност, да живе боље, као и да се Хрватима у Србији обезбеди бољи живот и да имају већу сигурност у својим домовима", додао је он.

Вучић је рекао да није проблем да разговара о свим отвореним темама и свему што оптерећује Србију и Хрватску, те да Срби и Хрвати о много чему не мисле исто, али да је важно да у будућности он не види никавве спектакуларне разлике у интересима које Срби и Хрвати имају.

"Мислим да имамо заједничке, готово исте проблеме, које можемо много лакше заједно да решавамо и не само у Србији и Хрватској, већ у целом региону, исте муке тиште и српске и хрватске домаћине", рекао је Вучић, додајући да је важно да се почне разговарати о убрзаном и бољем инфраструктурном повезивању двије земље.

Вучић је поручио Србима у Вргинмосту да се не либе да траже шта им треба и од Србије и од Хрватске, те да им Србија може помоћи.

Поводом кампања и специјалних емисија које су се против њега водиле у Хрватској, Вучић је рекао да оне показују да су неки остали у прошлости и никако не разумију да су се ствари промијениле, те истакао да је имао добре разговоре са хрватским руководством, без обзира на све разлике.

Вучић је истакао да је Србија спремна да финансира регионалну радио-станицу за информисање на српском језику, за шта је потребна дозвола Хрватске и да се нада да ће бити воље за то.

Он је рекао да је Србија спремна да све што тражи за Србе у Хрватској да одмах исто то да и Хрватима и другим у Србији, те захвалио Србима у Вргинмосту и у Хрватској што живе и опстају под тешким условима, те да очекује да чувају своје српско име и презиме и славу, а да их комшије Хрвати подржавају у томе, као што ће и Срби њих подржавати у очувању хрватских обичаја, традиција и вриједности.

Вучић је основној школи у Вргинмосту поклонио десет лаптоп рачунара, те обећао санитетско возило и сваку другу врсту материјалне помоћи.