ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана13/02/2018

СТЕВАНОВИЋ: СТАБИЛИЗОВАТИ "ЖЕЉЕЗНИЦЕ СРПСКЕ"

 

БАЊАЛУКА, 13. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић истакла је данас да је ДНС опредијељен за рјешавање проблема у "Жељезницама Републике Српске", односно реструктурисање предузећа с циљем стабилизације и финансијске одрживости.

 

"Имамо вољу и жељу да уз `Жељезнице` храбрије и брже кренемо у реструктурисање и осталих јавних предузећа. Основни проблем `Жељезница` је недостатак властитих прихода, те лоша ситуација у путничком и теретном саобраћају", рекла је Стевановићева у Народној скупштини Републике Српске.

Она је, у расправи о Приједлогу одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој по пројекту реструктурисања "Жељезница Републике Српске" /ЖРС/ по хитном поступку, навела да они који не управљају добро јавним предузећима морају бити смијењени, а уколико чине криминалне радње процесуирани.

Посланик НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драган Чавић сматра да су "Жељезнице Републике Српске" пропало предузеће које је већ испунило услове за стечај, јер је кумулативни губитак прешао вриједност износа капитала.

"Од 2005. до 2017. године раст трошкова за бруто плате био је 82,4 одсто, док је раст прихода био 25 одсто. Проблем је што `Жељезницама` недостају властити приходи, а укупан губитак од 2005. до 2016. године је 255,7 милиона КМ", тврди Чавић и додаје да је реструктурисањем планирано отпуштање више од 1.000 радника "Жељезница".

Приједлогом одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој по пројекту реструктурисања "Жељезница Републике Српске" по хитном поступку, предвиђено је задужење од 51,3 милиона евра. /наставиће се/бон/нб/мђ