ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/02/2018

ГРАБОВАЦ: СРПСКЕ ЖРТВЕ РАТА СЕ МОРАЈУ ПОШТОВАТИ

 

БАЊАЛУКА, 13. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ Марко Грабовац поручио је данас да се српске жртве рата у БиХ морају поштовати и уважавати.

 

Након сједнице Извршног одбора Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила у Бањалуци, Грабовац је рекао новинарима да се не смије потцјењивати ниједна жртва рата у БиХ, без обзира на име, па тако ни српске жртве.

Према његовим ријечима, за процес тражења несталих лица у БиХ највећу одговорност имају одређене институције на нивоу БиХ.

Грабовац је напоменуо да су представници српских жртава рата тражили пријем код институција на нивоу БиХ, као што су Предсједништво БиХ и Савјет министара, како би им пренијели одређене потребе и проблеме у погледу тражења несталих лица, ексхумација и идентификација, али да до тога није дошло, иако су прошли сви рокови.

Он је истакао да би чланови Колегијума директора Института требало више да се позабаве радом ове институције и да не сугеришу члановима Савјетодавног одбора како да се понашају.

Грабовац је најавио да ће у организацији Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила 20. фебруара у Бањалуци бити одржан округли сто о теми процеса тражења несталих лица у БиХ на који су позвани релевантни појединци и представници институција који се баве процесом тражења несталих лица.

Предсједник Одбора дјеце потомака погинулих бораца при Републичкој организацији породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Горан Тимотија рекао је да је запошљавање дјеце погинулих бораца један од највећих проблема у Републици Српској, истичући да се тренутно на евиденцији Завода за запошљавање налази 1.034 дјеце погинулих бораца и несталих цивила.

Он је рекао да у Републици Српској од 2013. године постоје три програма запошљавања ове категорије грађана - запошљавање приправника, помоћ у запошљавању код послодаваца и самозапошљавање дјеце погинулих бораца.

Тимотија је навео да је од 2013. године запослен 231 приправник, 868 дјеце је прошло кроз програм самозапошљавања, док на приправнички стаж тренутно чека 130 дјеце са високом стручном спремом.