ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/02/2018

ОДНОС СРБА И ХРВАТА У БиХ МОДЕЛ ЗА РЕСТАРТ СРПСКО-ХРВАТСКИХ ОДНОСА

 

САРАЈЕВО, 13. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Члан Главног одбора СНСД-а Радован Ковачевић оцијенио је да однос између Срба и Хрвата у БиХ сигурно може и треба да послужи као модел за рационалан рестарт свеукупних српско-хрватских односа, али и односа између Србије и Хрватске, као земаља матица свих Срба и Хрвата.

 

Коментаришући посјету предсједника Србије Александра Вучића Хрватској, Ковачевић је мишљења да је Вучић, на основу модела српско-хрватских односа у БиХ, предложио Загребу иницијативу о ненападању.

"Мислим да је то добро препознао и предсједник Вучић и да је управо на основу тог модела и наступио са иницијативом о међусобном вербалном ненападању. Његова реченица да Срби и Хрвати имају сукобе о прошлости, али да немају сукобе о будућности, потпуно је тачна и сигурно већ раније препозната од српских и хрватских лидера у БиХ", нагласио је Ковачевић за портал "Дневник.ба".

Он је рекао да сама посјета сигурно може бити оцијењена позитивном, додавши да је веома битно и, за почетак сасвим довољно, да се српски и хрватски лидери редовно сусрећу и разговарају.

"Не можемо заборавити да су српско-хрватски односи изузетно осјетљива, можемо рећи чак и болна политичка тема и у српском и у хрватском јавном простору. Зато не смијемо имати ни превелика очекивања", навео је Ковачевић.