ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/02/2018

ВУЧИЋ: РЕГИОН ПОЧИВА НА МИРУ ИЗМЕЂУ СРБА И ХРВАТА

 

ЗАГРЕБ, 13. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је на Великој скупштини Српског народног вијећа /СНВ/ у Загребу да регион почива на миру између српског и хрватског народа и да не постоји важнији интерес од тога.

 

"Зато ће Србија уложити све своје напоре да чува мир са Хрватском, да уложимо у стабилност, али и да чувамо идентитет сопственог, српског народа. Економска сарадња је све боља и када инфраструктурно повезивање буде боље, раст и повјерење између два народа ће расти зарад боље будућности", истакао је Вучић.

Он је најавио да ће ускоро упутити позив хрватском предсједнику Колинди Грабар Китаровић да дође у Србију да би се презентовали резултати његове посјете Хрватској и оно што је урађено за припаднике хрватске заједнице у Србији.

"Обећавам вам да ћемо ми у Србији чути глас Хрвата и Хрватске и дати све од себе да разумемо њихове потребе, али и гледати колико можемо да помогнемо вама Србима у Хрватскј да би се очувао идентитет Срба, језик и наше ћириличко писмо", рекао је Вучић.

Он је истакао да је дијалог Србије и Хрватске потребан више него икада и да треба ријешити питање несталих, размјене културних добара, границе на Дунаву, унапређења права Срба у Хрватској и права Хрвата у Србији, кажњавања починилаца злочина над цивилима и отварања тајних спискова оптужених.

Вучић је захвалио и Србима у Хрватској што чувају идентитет, истичући да су Срби у Хрватској народ са богатом историјом који је дао значајан вишевјековни политички, друштвени, културни и научни допринос изградњи сваке државне заједнице на простору данашње Хрватске.

"Ваш опстанак овде значи и нама опстанак и учи нас како да поштујемо свој српски народ, боримо се за своје српско ћирилично писмо, језик и народ. Борићемо се миром, вашом храброшћу и вашом љубављу коју имате према Србији и поштовањем које имате према Хрватској", рекао је Вучић.

Предсједник СНВ-а у Хрватској Милорад Пуповац рекао је да односи двије земље не смију да буду таоци лоше прошлости и да је у будућности кључан дијалог.

Он је истакао да Китаровићева и Вучић, због свега што су учинили и што намјеравјау да чине, завређују поштовање и неупитну подршку Скупштине. "Једино нова будућност представља прави избор, смјер у грађењу живота и нових односа између Хрвата и Срба", поручио је Пуповац.

Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије рекао је да су Срби и Хрвати упућени једни на друге. "Свађали су се, али су се и мирили јер јесу и треба да буду браћа", рекао је митрополит Порфирије.

Китаровићева је поздравила учеснике скупа и поручила Србима да је Хрватска њихова отаџбина. "Иако се о прошлости не можемо у свему сложити увјерени смо да је дошло вријеме у којем можемо дјеловати са мудрошћу, разборитошћу, а не страстима", поручила је Китаровићева.

"Сматрам да као одговорни државници имамо задатак да учинимо искораке које ће нашим народима и свим грађанима Хрватске и Србије отворити перспективу боље будућности", рекла је Китаровићева.

Градоначелник Загреба Милан Бандић истакао је да су добри односи Србије и Хрватске потребни за будућност на балканској вјетрометини и захвалио Китаровићевој и Вучићу што су започели интеркултурални дијалог.

Скуп, одржан у концертној дворани "Ватрослав Лисински", отпочео је интонирањем химни Србије и Хрватске, а присуствовали су и министри у Влади Србије Зорана Михајловић и Јадранка Јоксимовић, бројне личности из јавног и културног живота, црквени великодостојници и амбасадори.

Велика скупштина представља наставак традиције одржавања црквено-народних сабора Срба у Хрватској. СНВ је ту традицију обновио у мају 2008. године када је окупио више од 1.500 изабраних вијећника мањинских српских вијећа из цијеле Хрватске.