ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/02/2018

ПРИКАЗАН ФИЛМ "НЕБО НАД БЈЕЛОВАРОМ" О ХЕРОЈУ МИЛАНУ ТЕПИЋУ

 

ДЕРВЕНТА, 13. ФЕБРУАРА /СРНА/ - У Дервенти је вечерас приказан документарни филм "Небо над Бјеловаром" аутора Недељка Лајшића, посвећен народном хероју мајору Милану Тепићу и војнику Стојадину Мирковићу који су погинули у Бјеловару у септембру 1991. године.

 

Лајшић је истакао да је филм "Небо над Бјеловаром" дуг према хероју Милану Tепићу и да ће свједочити о његовом дјелу.

Он је додао да је филм рађен у продукцији породица заробљених и несталих града Приједора, те подсјетио да је прва пројекција била у београдском Дому ЈНА, а потом на Војној академији у Београду.

Лајшић каже да је филм у Републици Српској и Србији до сада приказан у 15 градова.

"Дјело и величину мајора Тепића показују најбоље у филму двојица саговорника, људи који нису припадници ЈНА и друге су националности, али са поштовањем говоре о његовом патриотизму и о томе како је часно бранио своју земљу", рекао је Лајшић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Дервента Чедо Вујичић рекао је да се филм приказује поводом обиљежавања 14. фебруара - Дана бораца и Првог српског устанака.

Пројекцију филма организовали су Борачка организација Дервенте и Центар за културу Дервента.

Мајор ЈНА Милан Tепић из Комленца у Козарској Дубици погинуо је 29. септембра 1991. године у бјеловарској касарни на Беденику, након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике.

Са њим је погинуо и војник Стојадин Мирковић који је одбио Tепићево наређење да се повуче са осталим војницима.