ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/02/2018

ВУЧИЋ ДАНАС УРУЧУЈЕ ОДЛИКОВАЊА ПОВОДОМ СРЕТЕЊА

 

БЕОГРАД, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић данас ће, поводом Дана државности - Сретења, одликовати заслужне појединце и институције.

 

Вучић ће одликовања уручити у 13.00 часова, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Уочи Сретења, данас у 13.00 часова, биће приређен егзерцир Гарде Војске Србије на Тргу Републике у Београду и дефиле до Војног музеја на Калемегдану
којем ће присуствовати министар одбране Србије Александар Вулин.

Биће изведена и почасна артиљеријска паљба у 16.00 часова у Београду на Калемегдану, на Нишкој тврђави и у Новом Саду на Петроварадинској тврђави.

Почасној паљби у Београду присуствоваће, осим Вулина, и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, у Нишу министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, а у Новом Саду предсједник Покрајинске владе Игор Мировић.

Централно обиљежавање Сретења - Дана државности Србије планирано је за сутра у Орашцу, а манифестацији ће присуствовати и Вучић.

Централна државна церемонија почиње у 11.00 часова, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Дан државности - Сретење, обиљежава се у Србији на дан када је у Крагујевцу 1835. усвојен први српски Устав - Сретењски устав који је практично означио и почетак стварања самосталне и независне државе.

Дан државности се обиљежава и као знак сјећања на 15. фебруар када је 1804. године Карађорђе подигао Први српски устанак и повео борбу за ослобођење од Турака.