ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/02/2018

БАКОЧ: ПРИОРИТЕТ РЕГИОНАЛНА САРАДЊА И ДОБРОСУСЈЕДСКИ ОДНОСИ

 

МОСTАР, 13. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Регионална сарадња један је од најзначајнијих спољнополитичких приоритета Србије и Генерални конзулат ове земље у Мостару и даље ће бити посвећен унапређењу односа БиХ и Србије, изјавила је вечерас у Мостару конзул-жеран Марија Бакоч.

 

"Србија је опредељена за унапређење добросуседских односа. Генерални конзулат Србије у Мостару биће, као и до сада, посвећен унапређењу економске, културне, научне и спортске сарадње Србије и БиХ, у корист свих грађана", рекла је Бакочева на свечаном пријему поводом Сретења - Дана државности Србије.

Она је навела да је 15. фебруар један од најважнијих датума у историји савремене Србије, те да је на тај дан 1835. године у Крагујевцу донесен први устав Кнежевине Србије - Сретењски устав, који је био један од првих демократских устава у Европи.

"Србија је на Дан државности поносна и захвална свим својим великим научницима - Николи Tесли, Милутину Миланковићу, Михајлу Пупину, чија су генијална открића променила ток историје, те великим војсковођама Степи Степановићу, Живојину Мишићу, Радомиру Путнику, који су бранили њен суверенитет", истакла је Бакочева.

Она је нагласила да је Србија захвална и својим успјешним спортистима, умјетницима, као и свима који је представљају у региону и свијету.

"Србија је данас демократска, модерна, суверена земља. Због значајног историјског наслеђа, наша је обавеза да се трудимо да будемо бољи и успешнији, због будућих генерација", додала је Бакочева.

Вечерашњем свечаном пријему у Владичанском двору присуствовали су, између осталих, градоначелник Мостара Љубо Бешлић, начелник Невесиња Миленко Авдаловић, министри у Влади Херцеговачко-неретванског кантона, замјеник министра спољних послова Србије Аца Јовановић.

Пријему су присуствовали и конзул-жеран Хрватске у Мостару Јадранка Модрић, ректори два мостарска универзитета Зоран Tомић и Елвир Зломушица, представници Српске православне цркве, високошколских установа и други гости.

У оквиру пригодног програма наступио је српски глумац Небојша Дугалић, те пјевачка група Српског пјевачког и културно-умјетничког друштва "Гусле" из Мостара.

Дан државности Србије, који се празнује 15. и 16. фебруара, установљен је у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак и на дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије - Сретењски устав.