ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/02/2018

ШКОЛЕ ЗАТВОРЕНЕ, НАСТАВНИЦИ ТРАЖЕ ВЕЋЕ ПЛАТЕ

 

ЉУБЉАНА, 14. ФЕБРУАРА /СРНА-Ројтерс/ - Већина школа у Словенији данас је затворена, пошто је око 38.000 наставника ступило у једнодневни штрајк са захтјевом за повећањем плата.

 

Очекује се да ће се током дана око 15.000 наставника окупити на протесту у центру Љубљане са поруком Влади да њихов посао није довољно плаћен.

"Захтијевамо да просјечна плата наставника буде повећана за око десет одсто, пошто су наставници плаћени знатно мање од осталих људи са сличним степеном образовања, попут љекара и оних који раде у јавној администрацији", рекао је Санди Модријан, портпарол синдиката радника просвјете СВИЗ.

Влада лијевог центра је под притиском синдиката јавног сектора да повећа плате у вријеме када земља биљежи велики привредни раст.

Прошлог мјесеца, око 30.000 радника јавног сектора одржало је једнодневни штрајк, а полиција је почела штрајк у понедјељак, 12. фебруара. Медицинске сестре обуставиле су јуче рад на два сата, такође тражећи повећање плата.

У Влади кажу да радници захтијевају повећање зарада у укупном износу од око милијарду евра и да је то углавном неприхватљиво, пошто може да угрози фискалну консолидацију.