ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика14/02/2018

ДРЖАТИ "НА СТОЛУ" И ПОДЈЕЛУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

 

БЕОГРАД, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Професор међународног права Тибор Варади сматра да у овом часу Косово фактички није дио Србије, те оцјењује да је добро држати све могућности "на столу", па и подјелу, иако реалне шансе за то нема.

 

Варади сматра да је одвајање Косова супротно међународном праву, да то није било легално, али и да "у овом часу Косово фактички није део Србије".

Коментаришући то што се у посљедње вријеме све чешће чују идеје о подјели Косова, што је поменуо и аустријски вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе, Варади је за ТВ "Н1" оцијенио да је до подјеле много лакше било доћи прије 10-15 година.

"Својевремено је, колико се добро сећам, и Добрица Ћосић имао то као идеју, али то просто није било тада на преговарачком столу, када је то имало мало више шанси. Данас би, ако би се то питање поставило, вероватно неки покушали да споје са Прешевом, па са неком разменом. Све у свему, мислим да то стварно реалне шансе нема, али је добро све могућности држати на столу", рекао је Варади.

Напомињући да у Скупштини Србије нема посланика са Косова и да се законодавна власт Србије не простире на Косово, као ни судска, ни административна, Варади наводи да "без обзира шта је правдено решење, Косово није фактички дио Србије".

Прихватити то фактичко стање као признато стање, додаје Варади, опција је која би била сигурно најтежа и најболнија.

"Оно где немам никакве сумње, је то да ли на тај начин да се посебно издвоји север Косова или да се северу Косова даје једна врло специфична аутономија, јер то нема никакве дилеме, ни по европским мерилима да Срби на Косову, без обзира којој држави то Косово припада, имају права да остану Срби и да задрже своју културу, школе, споменике", навео је он.

Да ли ће се то постићи путем територијалне подјеле или путем једне широке аутономије, то су, каже Варади, реалне опције, те додаје да не би радо био на мјесту политичара који ће морати то да прихвате.

На питање какав је став Српске академије наука и уметности - САНУ, чији је члан, о унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији, који је покренут на иницијативу предсједника Србије Александра Вучића, Варади каже да Академија нема став, али да подржава и подстиче чланове да износе лична мишљења.

Он сматра да дијалог има смисла и да би требало озбиљно разговарати о томе шта је фактичка ситуација и шта може да се учини да се помогне Србима на Косову.

"Разговор о томе нас приближава можда и решењу, свакако пунијем виђењу стварности", рекао је Варади.