ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана14/02/2018

ЦВИЈАНОВИЋ: ЧУВАТИ И ЈАЧАТИ СРПСКУ

 

БАЊАЛУКА, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас да жртва свих страдалих за слободу Српске обавезује на чување и јачање Републике Српске, упркос свим изазовима, као и да породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и демобилисаним борцима буде пружена сва могућа помоћ и подршка.

 

У честитки Борачкој организацији Српске и свим некадашњим припадницима Војске Српске Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата и Првог српског устанка, премијер Српске је у своје и у име Владе поручила да је данашњи дан прилика да се сви сјете оних који су за слободу дали животе.

"Данашњи празник је прилика да се са највећим поштовањем и уважавањем сјетимо оних који су за слободу и мир које данас уживамо, дали највредније што су имали - своје животе", истакла је Цвијановићева.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.