ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/02/2018

ЧУБРИЛОВИЋ:ЈАКА СРБИЈА ГАРАНТ ЧВРШЋЕГ И СТАБИЛНИЈЕГ ПОЛОЖАЈА СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је данас предсједнику Србије Александру Вучићу, носиоцима највиших државних функција и свим грађанима Сретење - Дан државности Србије, истучићи да је само јака Србија гарант чвршћег и стабилнијег положаја Српске.

 

"Руководство и народ Републике Српске упућују искрене честитке, радујући се изградњи, економском и привредном напретку Србије, уз искрене жеље да ова земља остане јака, просперитетна и демократска држава и регионални покретач развоја. Прослављање дана када је донесен први демократски Устав Кнежевине Србије - Сретењски устав, чврсти је темељ на којем се Србија изграђује и развија као парламентарна, демократска и слободна држава", навео је Чубриловић, који је честитку упутио у име Народне скупштине и своје лично име.

Он је истакао да чињеница да Србија, али и Република Српска, истога дана обиљежавају и годишњицу Првог српског устанка, говори о почетку заједничке борбе за слободу и самосталност српског народа на овим просторима, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

"Српски народ са обе стране Дрине везују братске и пријатељске везе, које су, у складу са Дејтонским мировним споразумом, формализоване и учвршћене Споразумом о специјаним паралелним везама. Уз искрене поздраве, желимо да и у наредном периоду напредак Србије буде још бољи и видљивији, јер само јака Србија гарант је чвршћег и стабилнијег положаја Републике Српске, српског народа у БиХ и цијелој регији", рекао је Чубриловић.

Дан државности - Сретење обиљежава се у Србији на дан када је у Крагујевцу 1835. године усвојен први српски Устав - Сретењски устав који је практично означио и почетак стварања самосталне и независне државе.

Дан државности обиљежава се и као знак сјећања на 15. фебруар када је 1804. године Карађорђе подигао Први српски устанак и повео борбу за ослобођење од Турака.