ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет14/02/2018

САВЕЗНИЦИ ОБЕЋАЛИ МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА

 

КУВАЈТ, 14. ФЕБРУАРА /СРНА-Ројтерс/ - Ирак је данас добио неколико милијарди долара у кредитима, зајмовима и инвестицијама од Турске, савезника из Персијског залива, Европе и осталих земаља на донаторској конференцији у Кувајту.

 

Турска је објавила да ће дати пет милијарди долара у кредитима. Саудијска Арабија обећала је зајам у износу од милијарду долара и још 500 милиона долара извозног кредита.

Арапски фонд за економски и социјални развој обећао је 1,5 милијарди долара, а Катар милијарду долара у зајмовима и инвестицијама.

Уједињени Арапски Емирати /УАЕ/ обећали су 500 милиона долара за обнову Ирака, а Њемачка је саопштила да ће пружити помоћ вриједну 350 милиона долара.

Велика Британија је обећала годишњи извозни кредит у износу од милијараду долара у периоду од десет година, а Јапан је саопштио да ће ове године Ираку дати 100 милиона долара кроз агенције УН и остале међународне организације.

Из УАЕ у Ирак стиже и пет милијарди долара приватних инвестиција.

Кувајтски емир рекао је раније да ће његова земља дати милијарду долара у зајмовима и милијарду долара у директним инвестицијама за обнову Ирака.

Ирак је раније затражио укупно 88,2 милијарде долара од донатора за обнову земље послије трогодишњег рата против "Исламске државе".