ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана20/02/2018

ТЕГЕЛТИЈА: ПРУЖИТИ ШАНСУ И ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА И ЈАВНИМ УСТАНОВАМА

 

БАЊАЛУКА, 20. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да доношење Приједлога одлуке о износу гаранција од 750 милиона КМ које Српска може да изда у овој години по хитном поступку нема ништа са изборном годином, већ да се пружи шанса и локалним заједницама и јавним установама.

 

"Што се тиче финансија, неће се десити грчки сценарио, јер је Српска по питању финансија стабилна. Улудо га призивате, неће га бити. Банкрота Српске неће бити", рекао је Тегелтија у завршној ријечи у Народној скупштини поводом Приједлога те одлуке.

Он је додао да ће Влада Српске процијенити колико је добар пројекат који пристигне на оцјену за давањем гаранција за кредитна задужења.

Тегелтија је нагласио да ће Влада Српске, предвођена Жељком Цвијановић, остати упамћена по изградњи клиничког центра у Бањалуци, болница у Бијељини и Источном Сарајеву, студентских домова, школа, ауто-путева, повећања пензија, да раст прихода није резултирао повећањем пореза.

Он је истакао да све блокаде према Српској које су долазиле из Сарајева и од међународне заједнице нису успориле њен раст.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је износ гаранција од 750 милиона КМ приближан износу од 740 милиона КМ, "колико је Влада Српске процијенила да су блокирана средства Републике Српске од нивоа БиХ".

Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић навео је да је од шест до сада датих гаранција за кредите пропала једна и то она дата предузећу "Никола Тесла", а коју је одобрила Народна скупштина Српске.

"Да ли теба градити хидроелектране `Дабар`, `Бук Бијела`, путеве и брзе путеве у источном дијелу? Треба, али из којих средстава?", упитао је Вишковић. /наставиће се/нб/бон/дад