ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/02/2018

МИРОВИЋ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ "СТРАДАЊЕ РОМА У ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ"

 

НОВИ САД, 20. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је вечерас у Музеју Војводине у Новом Саду изложбу под називом "Страдање Рома у Првом свјетском рату".

 

Поставка аутора Драгољуба Ацковића сачињена је од неколико десетина оригиналних дописница - фотографија, које су направљене у периоду 1914-1918. године и први пут се заједнички објављују.

Мировић је истакао да су изложене фотографије о страдању Рома у Првом свјетском рату свједочанство истине о једном тешком времену и једном страдалном, али храбром и честитом народу у том времену.

Према његовим ријечима, улога Србије и њеног становништва у Првом свјетском рату била је огромна, а исто толике су биле и њене жртве.

"Значајно место и у тој улози и у тим жртвама имали су и Роми. Увек лојални својој земљи, увек на страни истине и правде, увек уз своје комшије и своју браћу и Роми су платили високу цену слободе и славе које нам је донео тај рат од чијег победоносног завршетка је минуо цео век", нагласио је Мировић.

Он је додао да су Роми нераскидив и изузетно важан дио српског друштва. "То се јасно показује свакога дана и у свим областима друштвеног живота, а тако ће бити и убудуће", рекао је Мировић.

На отварању изложбе обратили су се и директор Музеја Војводине Драго Његован, посланик у Скупштини АП Војводине и замјеник предсједника Националног савјета Рома у Србији Јелена Јовановић, као и аутор изложбе Драгољуб Ацковић.

Изложбу "Страдање Рома у Првом свјетском рату" организовали су Кућа ромске културе из Београда и Музеј Војводине поводом обиљежавања сто година од завршетка Првог свјетског рата.