ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана21/02/2018

ЧУБРИЛОВИЋ: ПОДРШКА ПРИЈЕДЛОГУ ЗАКОНА О СТРАНИМ УЛАГАЊИМА

 

БАЊАЛУКА, 21. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић подржао је вечерас Приједлог закона о страним улагањима, који је заснован на општем моделу за страна улагања, наглашавајући да он доноси неколико битних новина.

 

Чубриловић је током расправе у Народној скупштини Српске о том акту истакао да је оснивање савјета за стране инветисторе Српске добро рјешење и да у савјету треба да буду лица разних струка која треба да дају најбоља рјешења о којима ће посљедњу ријеч дати Влада Српске.

Он је додао да су у појединим одредбама уважене и сугестије Савеза општина и градова Српске, што показује да је "остварена добра симбиоза Владе Српске и локалних заједница, јер локалне заједнице у многим случајевима имплементирају пројекте".

"Посебно је важан надзор за спровођење овог закона од ресорног министарства и других контролних органа, што треба прецизније дефинисати актима ниже правне снаге", навео је Чубриловћ.

Према његовим ријечима, заштита страних улагања обезбијеђена је осигурањем истих права и обавеза које имају домаћи улагачи.

Чубриловић је додао да у овој области треба користити и позитивну праксу других земаља.

"Област страних улагања не може да уреди само један закон, јер је та област везана за многе друге законе. Још више је та област везана за наша понашања кроз реализацију закона", навео је Чубриловић.

Министар за економске односе и региналну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да страни улагач не може да запосли страно лице ако на филијали Завода за запошавање постоји домаће лице са истом квалификацијом, осим у случају ако то лице одбије посао.

Он је подсјетио да је Министарство на чијем је челу урадило инвестиционе сажетке са многим локалним заједницама у Српској и да су ти сажетци представљени на сајту Министарства и представништава Српске у иностранству.

"Ово министарство спроводи и програм постинвестиционе подршке у чијој је мрежи тренутно 26 локалних заједница са тенденцијом повећања тог броја, а ради се и на јачању капацитета локалних заједница на прихвату страних инвеститора", рекао је Клокић у завршној ријечи у расправи о Приједлогу закона о страним улагањима.

Он је навео и да се у савјету за стране инвестиције налазе и представници страних инвеститора. /наставиће се/нб/бон/аб