ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана21/02/2018

ДЕФИНИСАНЕ ВРСTЕ УСЛУГА У БАЊАМА

 

БАЊАЛУКА, 21. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о бањама којим су дефинисане врсте услуга у бањама, те проглашење одређеног географског подручја бањом.

 

"Закон о бањама из 2009. године створио је нормативно-правни оквир за унапређивање туристичких садржаја у бањама, а нови закон сублимира сва ранија рјешења у сфери бањског туризма, поједностављујући формални поступак проглашења одређеног географског подручја бањом", наводи се у образложењу предложеног законског рјешења.

Искориштавање природних љековитих фактора обавља се у складу са начелима економичности и одрживог кориштења природних ресурса ради задовољавања ширих друштвених потреба.

Нови закон је условљен чињеницом да рјешења која доноси нису могла бити позиционирана у оквиру основног текста Закона о бањама из 2009. године, те би у случају писане редакције Закона таква рјешења подразумијевала измјену више од половине одредаба, а што је и према правилима нормативно-правне технике за израду прописа формалан услов за израду новог текста закона. /наставиће се/бон/нб/мђ