ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 03/03/2018

СРПСКИ ПИСЦИ У ЦРНОЈ ГОРИ ОБЕСПРАВЉЕНИ, НА РУБУ ЕГЗИСТЕНЦИЈЕ

 

Најдаровити српски писац данас је у Црној Гори незапослен, политички неподобан, 30 година чека да му нека издавачка кућа објави рукопис... Институције културе не финансирају писце који нису "Монтенегрини", који не усвајају хрватски рјечник и ново азбучење...

 

Разговарао: Тихомир БУРЗАНОВИЋ


ПОДГОРИЦА, 3. МАРТА /СРНА/ - Предсједник удружења новинара Црне Горе Новица Ђурић рекао је данас, поводом 3. марта - Свјетског дана писаца, да су српски писци у Црној Гори обесправљени, доведени на руб егзитенције.

"У демократским земљама 3. марта писци позивају властодршце да дају бар мало наде за бољи живот и право на слободно стваралаштво писцима. Позивају их да цијене и награђују добра дјела, а не фалсификате и кич само зато што је писац миљеник власти од које само он и власт имају користи", рекао је Ђурић у интервјуу Срни.

Он је нагласио да не зна да ли се Свјетски дан писаца односи и на писце који пишу ћирилицом и говоре српским језиком.

"Вјерујем да се то не односи на нас, јер пуни назив нашег слављеничког дана је Свјетски дан мира за писца. То је за поштовање, јер се ту помиње ријеч `мир`, али није објашњено зашто је та ријеч прогнана из пуног назива и сада се јавља као Свјетски дан писаца", рекао је Ђурић.

Ђурић је навео да су српски писци у Црној Гори изопштени из свих културних догађаја и институција, те упитао шта данас да славе.

Према његовим ријечима, српски писац је данас на Свјетски дан писаца у Црној Гори "незапослен, вјерски, политички неподобан, `сумњиво лице`, јер се дружи са добрим људима, образованим, патриотима и недопустиво иде у цркву, налаже бадњаке, слави славу и пости".

Он је напоменуо да је најдаровитијем писцу у Црној Гори узалуд даровитост када му за три деценије није додијељена ниједна награда.

"Нада се, већ 30 година, да му нека издавачка кућа из Црне Горе објави рукопис. Чека и разумије како данас ни Његоша не би објавили све док не би јавно признао да није знао којим језиком говори, којим писмом пише, да није Србин и да је био у вјерској заблуди", нагласио је Ђурић.

Он је указао да нико од српских писаца у Црној Гори није добио статус заслужног ствараоца, осим "писци Монтенегрини".

"Тај статус су добили и они неталенти за двије књиге и најбољи писмени рад у средњој школи", додао је Ђурић.

Ђурић је напоменуо и да институције културе не финансирају писце који нису "Монтенегрини", који не усвајају хрватски рјечник и ново азбучење.

Он је додао да "Монтенегрини" данас пишу "богатије" за два нова слова, хрватски рјечник и нову ријеч "збориш" која је хируршким захватом уклонила ријеч "говориш".

"Ми писци, Његошеви Црногорци, учимо из књига старославних", истакао је Ђурић и закључио да у Црној Гори данас славе сви они који, док је писма и памети, неће мијењати ону Вукову "пиши као што говориш, читај како је написано".