ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 06/03/2018

ЗА ВИСОКО КОНКУРЕНТНУ ПРИВРЕДУ ПОТРЕБНЕ РЕФОРМЕ

 

Без завршетка посла на реструктурисању великих предузећа, не може бити унапређена укупна конкурентност привреде, па је неопходно у континуитету радити на побољшању услова пословања, истиче предсједник Савеза економиста Србије Александар Влаховић.

 

Разговарала: Александра ГРУЈИЋ

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 6. МАРТА /СРНА/ - Да би Србија и Република Српска изградиле висококонкурентну привредну структуру, потребно је спровести низ економских мјера, те реформе образовања, здравства и државне администрације, истиче предсједник Савеза економиста Србије Александар Влаховић.

"Генерално, мале економије су осетљивије на промене које долазе из окружења. То значи да добра привредна коњунктура посебно погодује малим земљама, али негативне последице кризних времена су више изражене управо код мањих економија", наводи Влаховић у интервјуу Срни.

Према његовим ријечима, привреде и Републике Српске и Србије неминовно су окренуте ка региону, као и према тржиштима земаља ЕУ, јер су домаћа тражња као и ниво домаћих инвестиција недовољни за обезбјеђивање значајнијег раста бруто домаћег производа.

Влаховић каже да извоз као компонента раста и ниво страних директних инвестиција умногоме одређују достизање ултимативног циља - одрживи раст.

"Ту долазимо до питања ефикасне економске транзиције и реализације програма структурних реформи. Србија је у протеклих неколико година спровела програм краткорочне фискалне консолидације, који је обезбедио уравнотежење фискалног биланса и макроекономску стабилност", напомиње Влаховић.

Он сматра да је неке фирме потребно реструктурисати и дјелимично приватизовати, а завршити приватизацију других како би биле оспособљене за нови инвестициони циклус. То ће позитивно утицати на укупне инвестиције, чиме би био обезбијеђен економски раст од четири и више процената годишње.

Без завршетка посла на реструктурисању великих предузећа, не може бити унапређена укупна конкурентност привреде, па је неопходно у континуитету радити на побољшању услова пословања.

"Потребно је обезбедити финансијску и фискалну дисциплину на микронивоу, равноправност свих учесника на тржишту, ефикаснију заштиту својине и уговора. Само се на тај начин може постићи ангажованији приступ предузетника појединца", истиче Влаховић.

Када је ријеч о сарадњи Савеза економиста Србије и Удружења економиста Републике Српске "Свот", Влаховић подсјећа да су у новембру прошле године потписали меморандум о сарадњи, према коме ће помагати једни другима у организовању пословних форума.

"Својим искуством и знањем помажемо нашим колегама из `Свота` да квалитетно припреме Јахорина економски форум. Ту ће активно учествовати десетак угледних чланова Председништва Савеза економиста Србије", наглашава Влаховић.

Он сматра да тај форум треба да буде под окриљем "Копаоник бизнис форума" и да представља заједнички продор у читав регион.

Савез економиста Србије има развијену сарадњу и са другим регионалним организацијама, као што је "Вијена економик форум", у чије активности су спремни да укључе и "Свот".

Представници "Свота" су гости на "Копаоник бизнис форуму", који је у току.

Централна тема Форума је "Шта после фискалне консолидације - како фискалну стабилност мерама економске политике претворити у трајни и одрживи раст".

Влаховић наводи за Срну да, први пут, форум траје четири дана - од 4. до 7. марта, а обухватаће 22 панел-дискусије, три пленарне сесије, те специјалне догађаје и појединачна предавања.

На Форуму ће учествовати и предсједник и премијер Србије Александар Вучић и Ана Брнабић, као и гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, а сви министри из економског ресора Владе Србије узеће учешће у различитим панел-дискусијама.

"Гост Форума је и председник Српске академије наука и уметности, академик Владимир Костић. Од страних гостију издвајам господина Магнуса Линдквиста који је један од најпознатијих европских футуролога", каже Влаховић.

На Форуму ће учествовати и замјеник директора европског департмана ММФ-а Танос Арванитис, директор ЕБРД-а за Централну и Источну Европу Шарлот Руе, те многи други.

"Треба рећи да на Копаоник бизнис форуму традиционално учествују и сви челни људи највећих компанија из финансијског и реалног сектора. Ове године, учесници Форума ће бити и Бранко Милутиновић, оснивач и директор `Нордеуса`, светски познате фирме из ИТ бизниса", најављује Влаховић.