ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 06/03/2018

МЛАДА ПРИЈЕДОРЧАНКА ОСНИВА КЛАСТЕР "КОЗАР"

 

Кроз умрежавање и заједнички наступ лакше ћемо постићи да они који већ узгајају одређени број коза буду подстакнути да проширују стадо и повећавају капацитет производње, објашњава инжењер пољопривреде Крстина Бојић.

 

Приредила: Сњежана ТАСИЋ

ПРИЈЕДОР, 6. МАРТА /СРНА/ - Агенција за економски развој града Приједора "ПРЕДА" позива заинтересоване сточаре да подрже иницијативу Крстине Бојић, инжењера пољопривреде из Томашице, за формирање кластера "Козар".

Ријеч је о иницијативи за удруживање што већег броја фарми коза и заједничку производњу ради квалитетније промоције и дистрибуције на тржиште.

Бојићева се на интерактиван начин бави истраживањем, анализом и дефинисањем могућности развоја козарства у Приједору.

Она узгаја козе на свом имању већ двије године, у чему јој помаже отац.

Све је почело током изучавања предмета козарство на другој години факултета када се заинтересовала за ту област и добила жељу да се почне бавити узгојем коза.

Почела је са једном, а сада на њеној мини-фарми има шест коза, један јарац и 13 јарића. Узгојне расе су алпска и домаћа балканска коза.

Крстина планира да проширује стадо и, у складу са могућностима, да прерађује козије млијеко у сир, сурутку и јогурт, те производе пласира на тржиште.

"Интензивно радим на развоју своје фарме, али имам жељу да радим и на могућностима умрежавања са људима који имају иста интересовања.

Кроз умрежавање и заједнички наступ лакше ћемо постићи да се они који већ узгајају одређени број коза подстакну да проширују стадо и повећавају капацитет производње, али и да се промовише козарство и подстакну млади да се баве овом граном сточарства", каже Крстина Срни.

Град Приједор и регион имају све предуслове за успјешно развијање козарства. Блага клима погодна је за производњу јефтине сточне хране доброг квалитета, што погодује развоју ове пољопривредне гране. Најважнији фактор који утиче највише на процес производње у козарству је управо исхрана.

Подаци показују да је у Републици Српској и БиХ заступљен мали број коза који се у посљедњих неколико година све више смањује. Процјењује се да је тренутно бројно стање између 35.000 и 40.000 коза.

Доминантна раса која се узгаја јесте домаћа балканска коза, уз алпску и санску расу у мањем броју.

На подручју Приједора постоје фарме коза и појединци који производе козије млијеко и прерађују га, те производе пласирају на тржиште.

Има више узгајивача који посједују стадо до десетак коза, а производе користе за властите потребе.

Главни разлог за практичну елиминацију узгоја коза била је забрана држања стада на пашњацима, која је донесена средином педесетих година прошлог вијека.

Према службеним подацима, забрана је узроковала смањење броја грла са 1,8 милиона на 218.000, и то непосредно у првих неколико година након њеног увођења.

Крстина заинтересоване позива да се удруже и заједно почну да раде на развоју козарства на подручју Приједора.