ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура06/03/2018

ДАНГУБИЋ И МАЦИЋ ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ ЗА НАЈБОЉУ КЊИГУ АФОРИЗАМА

 

БЕОГРАД, 6. МАРТА /СРНА/ - Добитници награде Београдског афористичарског круга "Раде Јовановић" за најбољу књигу афоризама у 2017. години су Ратко Дангубић из Београда за збирку "Црвени тепих" и Екрем Мацић из Коњица за дјело "Тетоважа на леду".

 

Награду ће им уручити предсједник Београдског афористичарског круга Слободан Симић 15. марта, када се обиљежава 10 година рада овог афористичарског клуба.

Дангубић, рођен 1946. године у селу Жрвањ код Љубиња и Мацић, рођен 1966. године у Коњицу, шести су добитници награде "Раде Јовановић".

Одлуку је једногласно донио жири у саставу Саво Мартиновић, Дејан Милојевић и Драгутин Минић Карло /предсједниик/, саопштено је из Београдског афористичарског круга.

У најужем избору за признање била је и књига "Домино дефект" аутора Митра Ђерића-Лакија.

На овогодишњи конкурс за признање "Раде Јовановић" приспјело је 59 књига афоризама из Србије и земаља региона.

Награда је од 2016. године понијела име Радета Јовановића у част једног од најзначајнијих савремених југословенских и српских сатиричара који је преминуо 1. јуна 2016. године у Ужицу у 77. години.

Досадашњи добитници награде су: Александар Чотрић /2012/ за књигу "Померање памети", Милан Тодоров /2013/ за наслов "Покори се и почни", Нинус Несторовић /2014/ за збирку "Ћути и пливај", Зоран Т. Поповић /2015/ за дјело "Даће Бог, ако Бог да", те равноправно за 2016. годину Александар Баљак за књигу "Зидови на хоризонту" и Александар Чотрић за "Тешке мисли".

Дангубићу и Мацићу награде ће бити уручене 15. марта у Удружењу књижевника Србије у Београду у 20.00 часова.